Σαν σήμερα, 27/01/1974, περνά στο Πάνθεον της Αθανασίας, ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής

27/1/2023

 Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΠΕΘΑΝΕ!!!

"Έπεσεν ο βαθύσκιος δρυς υπό τη σκιάν του οποίου το Έθνος των Ελλήνων εγνώρισεν ημέρας μεγαλείου και ανατάσεως. Ο μυθικός Διγενής υπέκυψε χθες εις τα μαρμαρένια αλώνια αφού εκτυπήθη γενναίως με τον χάροντα. 

Ο ακατάβλητος κατεβλήθη υπό την κοινήν μοίραν των ανθρώπων. Και διήλθε την Αχερουσίαν, όπου ο ψυχοπομπός περιδεής τον ωδήγησε διά να συναντήση τους συντρόφους και τα παλληκάρια του μετά των οποίων ηγωνίσθη αγώνας ωραίους και μεγάλους υπέρ τον ήμισυ αιώνα, να συναντήση εκείνους που άφησαν τα οστά των να λευκαίνωνται εις τον Σαγγάριον, εκείνους που εις την κατάλευκον απεραντοσύνην της Πίνδου έγραψαν επάνω εις το χιόνι καταπόρφυρον τον ύμνον εις την Ελευθερίαν, εκείνους οι οποίοι έστησαν τείχος απόρθητον τα ηρωικά στήθη των εις το Θησείον και εις το Παγκράτι και αλλαχού της Ελλάδος, εκείνους τους αλησμόνητους εφήβους της ΕΟΚΑ τους οποίους μετέτρεψε με την θερμουργόν πνοή του εις ημιθέους και ήρωας".

 Ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής (6 Ιουνίου 1897-27 Ιανουαρίου 1974) ήταν Ελληνοκύπριος αξιωματικός του ελληνικού στρατού που έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία, αλλά και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Πήγε στην Κύπρο και οργάνωσε με την βοήθεια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών την ΕΟΚΑ (1955-1959), προκειμένου οι Βρετανοί να φύγουν από την Κύπρο και επιτέλους να ενωθεί το νησί με την μάνα Ελλάδα. 

Το  1971, με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οργάνωσε την ΕΟΚΑ Β. Αλλά πλέον, οι πολιτικοί και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για ανιστόρητους λόγους, δεν επεδίωκαν την Ένωση. Ο αγώνας του Γρίβα δεν ήταν πια αποδεκτός, αφού ο αποκαλούμενος Διγενής του Ελληνισμού, δεν μπορούσε να αφήσει το υψηλό ιδανικό της Ένωσης να σβήσει. 

Κατηγορήθηκε από τα υπάρχοντα συστήματα εξουσίας και στην Ελλάδα και στην Κύπρο... Από τότε μέχρι σήμερα, κατηγορείται...Ωστόσο, καμία κατηγόρια δεν μπορεί να σβήσει το έργο του Διγενή που αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό τόσων ωραίων νέων Ελλήνων που έδωσαν την ζωή τους για τον Ελληνισμό και την Ελευθερία.

"Αφήνει ο εκλιπών εθνικός γίγας μίαν ολόκληρον εθνική περιουσίαν οπίσω του. Περιουσίαν η οποία θα αξιοποιηθή. Ό,τι διαρκέστερον θα μείνη, θα είναι η μέχρι θανάτου εμμονή εις την Ελλάδα και εις την Ένωσιν. Θα μείνη αιωνίως ανηρμένη εις τας ψυχάς η φλόγα που έδωσεν ο Προμηθεύς εκείνος. 

Γονατίζει εμπρός εις το φέρετρόν του το Έθνος. Τον προσκυνά η ελληνική Κύπρος. Τον κλαίνε τα παλληκάρια του, μέσα από τα υγρά κρησφύγετα των, μέσα από τα σκοτεινάς φυλακάς παντού όπου ευρίσκοντο. Αλλά και ομνύουν και πάλιν:Ο ΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ. Και όταν η κυανόλευκος απλωθή εδώ, σύμβολον κρατικής πλέον εξουσίας, θα μεταβώμεν εις το Μνήμα του διά να του ανακοινώσωμεν. Όσοι απομένωμεν. Και θα σκιρτήση ο "Γέρος" μας". (Απόσπασμα από proskynitis.blogspot.com)

 Οι σύγχρονες τραγικότατες εξουσίες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουν διαγράψει την λέξη ΕΝΩΣΗ και από το λεξιλόγιο και από τις πολιτικές τους πράξεις. Ωστόσο, όπως καταδεικνύεται στην πανανθρώπινη ιστορία, τίποτα δεν μένει στάσιμο. Και ναι, ο Ελληνισμός ενωμένος μπορεί πάλι να ανθήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου