27 Ιανουρίου 1996, δύο Τούρκοι "δημοσιογράφοι" πατάνε στα Ίμια και κατεβάζουν την Ελληνική Σημαία


27/1/2023

Σαν σήμερα, το 1996, ζούσαν ακόμα οι τρεις Έλληνες λεβέντες. Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Ζούσαν, αλλά δεν κάθονταν αναπαυτικά στις θεσούλες τους, αντίθετα, παρακολουθούσαν με αγωνία τις προκλήσεις των Τούρκων που είχαν λυσσάξει και ζητούσαν να προσβάλλουν την Ελλάδα. 

Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 1995 οι Τούρκοι προκαλούσαν. Είχαν στείλει ή βρέθηκε εκεί "τυχαία" το τουρκικό πλοίο "Φιγκέν Ακάτ στα αβαθή ύδατα στην Ανατολική Ίμια, από όπου εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχος του αρνήθηκε βοήθεια από το Λιμενικό μας, λέγοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή. Και έπρεπε να περιμένουν τις αρχές της Τουρκίας. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η επικοινωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, για το πλοίο που κινδύνευε, με την Τουρκία να επιμένει ότι ανεξάρτητα από την χώρα που θα έσωζε τελικά το τουρκικό πλοίο, η περιοχή των Ιμίων δεν ανήκε στην Ελλάδα. 

Οι μέρες κύλησαν, η ένταση κορυφωνόταν επικίνδυνα, το τουρκικό πλοίο αποκολλήθηκε από δύο ελληνικά ρυμουλκά, ενώ το πρωί της 28ης Δεκεμβρίου 1995 ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στην Λέσβο, μετά από εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά. Ο πιλότος σώθηκε, με ελληνική βοήθεια.

 Οι Τούρκοι όμως επέμεναν στις ύβρεις και προκλήσεις τους, και το υπουργείο εξωτερικών τους έστειλε μαντάτο επισήμως στο αντίστοιχο ελληνικό ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι δικές τους και καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού). Και τις θέλει και τις διεκδικεί.

 Η Ελλάδα άργησε να απαντήσει. Η εσωτερική κατάσταση είναι ταραγμένη. Ο άρρωστος πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται και στις 19 Ιανουαρίου 1996 το ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. 

Μπορεί η κυβέρνηση να άργησε να απαντήσει στους Τούρκους, ωστόσο οι Έλληνες δεν μπορούσαν να παρακολουθούν βουβοί και ηττημένοι τούς απέναντι.

Στις 26 Ιανουαρίου του 1996 ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, μην αντέχοντας την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων από τους Τούρκους, ύψωσε την Ελληνική Σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, από τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. 

Στις 27 Ιανουαρίου του 1996, δύο "δημοσιογράφοι" της εφημερίδας Χουριέτ στην Σμύρνη, πήγαν με ελικόπτερο στην Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν την Ελληνική Σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Όσα έκαναν, τα βιντεοσκόπησαν και τα έδειξαν με περηφάνια στο τηλεοπτικό κανάλι της εφημερίδας. 

Η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία όχι μόνο είχε φτάσει στο κόκκινο, μα είχε ξεπεράσει το όριο. Αλλά, ακόμα, εκείνη την ημέρα, την 27η του Ιανουαρίου, ζούσαν τα παλικάρια μας, ο Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Ζούσαν και πάλευαν για εμάς, για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Και ακόμα, εκείνη την ημέρα, ο πρωθυπουργός Σημίτης δεν είχε πει, μέσα στην ελληνική βουλή, ευχαριστώ στους Αμερικανούς "για την βοήθεια που πρόσφεραν" στην Ελλάδα. 

Ε, είναι κάποιες στιγμές στην ελληνική ιστορία που μας γεμίζουν με ανείπωτη ντροπή. Και οι υπαίτιοι ποτέ δεν τιμωρήθηκαν, ποτέ δεν τιμωρούνται...  (Φωτογραφία:patrisnews)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου