Ο Λυσίας (459-380 π.Χ. περίπου) ήταν ένας από τους σημαντικότερους ρήτορες της Αρχαίας Ελλάδας. Διαβάζοντας τους λόγους του, πιστεύει κανείς ότι μιλά για την δική μας κοινωνία, την σύγχρονη, την ανάλγητη, την αντιδημοκρατική:
-Άραγε ποια ελπίδα πρέπει να έχει κανείς για σωτηρία, όταν η σωτηρία ή η καταστροφή της πόλης εξαρτάται από το αν υπάρχουν χρήματα. Αυτά όμως, αυτοί που ορίσθηκαν για να τα φυλάγουν και να είναι τιμωροί αυτών που αδικούν, τα κλέβουν και παίρνουν από αυτούς που αδικούν την πόλη. Και δεν είναι πρώτη φορά που το κάνουν αλλά ξαναδικάστηκαν, γιατί έπαιρναν δώρα.
-Και τώρα βρίσκονται σε ασφάλεια αυτοί που κλέβουν το δημόσιο. Γιατί, εάν δεν ανακαλυφθούν, μπορούν άφοβα να χρησιμοποιούν τα κλεμμένα και, αν ανακαλυφθούν με ένα μέρος των κλεμμένων, εξαγοράζουν τον κίνδυνο κι αν παραπεμφθούν σε δίκη, συνήθως σώζονται.
-Και τώρα η πόλη έφθασε σε τέτοια κατάσταση, ώστε δεν οργίζεσθε πλέον για τις κλοπές τους αλλά ευγνωμονείτε για όσα παίρνετε, σαν να παίρνετε όσα σας δίνουν αυτοί σαν αμοιβή της δουλειάς σας προς αυτούς και σαν να μην ήταν αυτοί που έκλεβαν την περιουσία σας.
Λυσίας, Κατά Επικράτους, μτφρ Στ. Τζουμελέας, εκδ. Ζαχαρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου