Θεόδωρος Μόδης, Μακεδονομάχος: Πότε ήταν η πρώτη δολοφονία του Παλικαριού από τους κομιτατζήδες;

Η κηδεία του Μακεδονομάχου Θεόδωρου Μόδη στο Μοναστήρι που μετατράπηκε
σε εθνικό συλλαλητήριο
30/1/2023

Ο Θεόδωρος Μόδης είναι Μακεδονομάχος που πια κείται, δολοφονημένος για δεύτερη φορά, στην λησμονιά. Πότε ήταν η πρώτη δολοφονία του; 

Ο Θεόδωρος ήταν Έλληνας έμπορος ξυλείας και λόγιος από το Μοναστήρι, που σήμερα το έχουν αρπάξει οι Σκοπιανοί. 

Ήταν ηγετική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, που υπερασπιζόταν με όλες του τις δυνάμεις τον υπόδουλο Ελληνισμό. 

Από το 1902 ο ένθερμος πατριώτης Ίων Δραγούμης είχε διοριστεί υποπρόξενος στο Μοναστήρι, όπου δεν άργησε να κηρύξει "ιερό αγώνα απελευθέρωσης" στην ευρύτερη περιοχή. Με κάθε τρόπο, εμψύχωνε τους Έλληνες εκεί και οργάνωνε επιτροπές σε πόλεις και χωριά. Στην πραγματικότητα δηλαδή είχαν μπει οι ρίζες της Μακεδονικής Άμυνας. 

Έτσι, την άνοιξη του 1903 δημιουργήθηκε στο Μοναστήρι η πρώτη, μπορούμε να πούμε, Μακεδονική Εταιρεία, στα πρότυπα της Φιλικής Εταιρείας, από τους Θεόδωρο Μόδη, Αργύριο Ζάχο και Θεόδωρο Καπετανόπουλο. 

Ως σκοπό είχε όχι μόνο την ενημέρωση αλλά και την κινητοποίηση της κυβέρνησης των Αθηνών (Θεοτόκης), ώστε να ενισχυθεί ο ένοπλος αγώνας για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας και από τους Τούρκους και από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. 

Πολύ γρήγορα, οι Βούλγαροι κατάλαβαν ότι ο Θεόδωρος Μόδης θα ήταν σοβαρότατο εμπόδιο στα κτηνώδη σχέδια τους. Έτσι, τον παρακολουθούσαν και τον Σεπτέμβριο του 1904, αλλού γράφεται στις 4, αλλού στις 15, τον δολοφόνησαν, μετά από ενέδρα που είχαν στήσει. 

Η δολοφονία αυτού του φλογερού πατριώτη, του Θεόδωρου Μόδη, κι ένα μήνα αργότερα η δολοφονία του Παύλου Μελά, ήταν δύο ιστορικής σημασίας βίαια γεγονότα, γιατί σηματοδότησαν την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κηδεία του Θεόδωρου Μόδη, στο Μοναστήρι, πήγαν χιλιάδες Έλληνες, οδηγώντας την σωρό του Πολεμιστή στην τελευταία του κατοικία. Η κηδεία μετατράπηκε αυθόρμητα σε εθνικό συλλαλητήριο. 

Η κυβέρνηση των Αθηνών δεν θα μπορούσε πια να σιωπά, εγκληματικά, γιατί ο Αγώνας για την απελευθέρωση της ιερής μακεδονικής γης είχε ήδη ξεκινήσει.

Ωστόσο, έναν αιώνα αργότερα, ο Μακεδονικός Αγώνας προδόθηκε από μοντέρνες, καιροσκοπικές και ανιστόρητες, κυβερνήσεις που δεν δίστασαν να προβούν στην δεύτερη δολοφονία του Θεόδωρου Μόδη. Και αναίτια, αναίμακτα και αντεθνικά, χάρισαν στους σλάβους όνομα και ιστορία μακεδονική. (Φωτογραφία:wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου