12/1/2023
Στην ίδια δημοπρασία βγαίνει και νυφική πόρπη του 19ου αιώνα φιλοτεχνημένη από τον πατέρα του ιδρυτή του οίκου Bvlgari
Δύο αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας δημοπρατούνται, μεταξύ άλλων από τον Οίκο Vergos Auctions. Η δημοπρασία με «Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα 19ου & 20ού αιώνα», περιλαμβάνει μεγάλο εύρος αντιπροσωπευτικών έργων τέχνης και αντικειμένων της περιόδου και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023 στις 6:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Plaza, ενώ υπάρχει δυνατότητα και online «χτυπήματος», μέσα από τη σελίδα του Οίκου Δημοπρασιών.
Το ασημένιο επίχρυσο καλαμάρι του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη, μήκους 24 εκατοστών, φέρει εγχάρακτη επιγραφή: «ΕΝ ΠΥΡCΩ ΠΑΡΟΙΚΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟC–ΠΑΝΔΟΥΡΗΝ ΚΑΡΑΙCΚΩ» και στην πλάγια πλευρά με μεταγενέστερη χάραξη: «Σ.Κ. 1888».
Το ιστορικό αυτό αντικείμενο που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, δωρήθηκε από τον Κύριλλο Καστανοφύλλη ηγούμενο της Μονής Προυσού στον Γεώργιο Καραϊσκάκη (ή Καραΐσκο), όταν ο τελευταίος ήταν πανδούρης (δηλ. καπιτάνος) των Αγράφων. Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη το καλαμάρι πέρασε στην ιδιοκτησία του γιου του Σπυρίδωνα (1825-1899), στρατιωτικού και μετέπειτα βουλευτού και υπουργού Στρατιωτικών στις κυβερνήσεις Χαρ. Τρικούπη, στον οποίο οφείλεται η μεταγενέστερη χάραξη το έτος 1888 με τα αρχικά του Σ.Κ. (Σπυρίδων Καραϊσκάκης).
Το καλαμάρι ήταν το απαραίτητο εξάρτημα κάθε γραμματικού στην περίοδο
της Επανάστασης του 1821. Αποτελούνταν από μια στενόμακρη θήκη, όπου
τοποθετούνταν οι καλαμίδες γραφής, τα φτερά -συνήθως χήνας- και το
κοπίδι και ένα μελανοδοχείο.
Η τιμή εκκίνησης για το καλαμάρι του Καραϊσκάκη είναι 20.000€.
Στην ίδια δημοπρασία υπάρχει και μία νυφική πόρπη από την Ήπειρο που έχει μήκος 37 εκατ., πλάτος 15 εκατ. και χρονολογείται στον 19ο αιώνα.
H συγκεκριμένη νυφική πόρπη, με τιμή εκκίνησης τις 7.000€, φέρει την επιγραφή «ΓΙΩΡΓΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙ ΚΑΛΑΡΙΤΟΥ» και το χριστόγραμμα «ΙC ΧC ΝΙΚΑ - 1877» και φιλοτεχνήθηκε από τον Γεώργιο Βούλγαρη 7 χρόνια πριν από την ίδρυση της αυτοκρατορίας κοσμημάτων και άλλων πολυτελών ειδών με την επωνυμία BVLGARI.
Ασημένια και εν μέρει επίχρυση η πόρπη είναι φιλοτεχνημένη με καλεμιστή τεχνική. Φέρει πάνω της διάκοσμο από δικέφαλους αετούς και πουλιά ανάμεσα σε άνθινα και φυτικά θέματα, ενώ ένας επίχρυσος σταυρός κρέμεται από την κεντρική πλάκα. Στα πίσω ελάσματα φέρει επιγραφή «ΓΙΩΡΓΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙ ΚΑΛΑΡΙΤΟΥ» και το χριστόγραμμα «ΙC ΧC ΝΙΚΑ - 1877».
Ο Γεώργιος Βούλγαρης (1823-1889) καταγόταν από το βλαχόφωνο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια μέχρι την καταστροφή του από τους Τούρκους τον Ιούλιο 1821. Στα μέσα του 19ου αιώνα διατηρούσε εργαστήριο-κατάστημα αργυροχρυσοχοΐας στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και γρήγορα έγινε γνωστός για την τέχνη του.
Παντρεύτηκε την Ελένη Στρουγγάρη και απέκτησαν έντεκα παιδιά, από τα
οποία επέζησε μόνο ο Σωτήριος, γεννημένος το 1857, που έμαθε την
οικογενειακή τέχνη δίπλα στον πατέρα του. Το εργαστήριο της Παραμυθιάς
πυρπολήθηκε δύο φορές από Τουρκαλβανούς Τσάμηδες το 1873 και το 1877.
Μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στο Αργυρόκαστρο, η οικογένεια Βούλγαρη
κατέφυγε στην Κέρκυρα και στη συνέχεια το 1880 εγκαταστάθηκε στην
Νάπολη. Το 1884 ο Σωτήριος Βούλγαρης (1857-1932) άνοιξε κατάστημα στη
via Sistina 85 στη Ρώμη και έθεσε τις βάσεις της μετέπειτα αυτοκρατορίας
κοσμημάτων BVLGARI. (Πηγή:voria.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου