Σίνδος: Ο Ηρόδοτος μιλά γι΄ αυτήν και η μακεδονική γη μάς δίνει το "ΔΩΡΟΝ" της! Γιατί ανεχόμαστε λοιπόν τους ιστοριο-λωποδύτες;

Το δαχτυλίδι αυτό με την επιγραφή ΔΩΡΟΝ που χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., βρέθηκε σε ανδρικό τάφο της Σίνδου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μαζί βρέθηκαν και πολλά άλλα νομίσματα με επιγραφές της ίδιας περιόδου και αποτελούν ηχηρή απάντηση προς όλους αυτούς που αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία αρχαιολόγου κ. Δεσπίνη. 
7/1/2023

Η ιστορία της Μακεδονίας μας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η Σίνδος, που σήμερα την προσπερνάμε σχεδόν αδιάφορα όσοι ζούμε ή επισκεπτόμαστε την Θεσσαλονίκη, αποτελεί ζωντανή απόδειξη της μακραίωνης μακεδονικής ιστορίας. 

Ο Ηρόδοτος αναφέρθηκε στο βιβλίο Ζ΄ (Πολύμνια) για πρώτη φορά στην πόλη  με το όνομα Σίνδος. Πρόκειται δηλαδή για μια μοναδικής σημασίας μαρτυρία για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, μια μαρτυρία που κλείνει τα στόματα των ξένων και εγχώριων εχθρών του έθνους μας. 

Η Σίνδος ή Σίνθος τότε βρισκόταν όπου και η σημερινή Σίνδος, και πολλοί από τους κατοίκους της αποτέλεσαν τους πρώτους κατοίκους-ιδρυτές της Θεσσαλονίκης επί Κασσάνδρου (316 π.Χ.). 

Η αρχαία Σίνδος ήρθε στο φως μετά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή (1980). Βρέθηκε αρχαίο νεκροταφείο (550-450 π.Χ.) που ήταν κοντά στην πόλη, με 121 τάφους που ήταν γεμάτοι με εκατοντάδες κτερίσματα κατά το ήμισυ χρυσά. 

Πρόκειται για έναν από τους πιο πλούσιους θησαυρούς της πατρίδας μας και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης. Το σημαντικότερο ίσως εύρημα είναι το ολόχρυσο δαχτυλίδι με την επιγραφή ΔΩΡΟΝ. 

Καθαρά ελληνική επιγραφή που είναι αδιάψευστος μάρτυρας της μίας και μοναδικής Μακεδονίας μας. Οι σλάβοι που σήμερα ισχυρίζονται ότι είναι "Μακεδόνες" ήταν τότε ανύπαρκτοι. 

Εξάλλου, οι αρχαίοι κάτοικοι της Σίνδου ήταν οι Μύγδονες, μακεδονικό φύλο που ζούσε μεταξύ του Αξιού και του Στρυμόνα. Είχαν σχέσεις με άλλες πόλεις στην Θράκη, στην Νότια Ελλάδα, στον Εύξεινο Πόντο, όπου ζούσαν και άλλοι Σίνδοι ή Σίνθοι και μάλιστα κι εκεί υπήρχε πόλη με το όνομα Σίνδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Σίνδου συνέβαλαν τα μέγιστα κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908). Παλικάρια της Σίνδου, όπως οι Στέργιος Μερτζάνης, Γρηγόρης Ραγκάτσης, Γρηγόρης Μπόσκος, Θανάσης Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Ουζούνης, Μποζίνης Τσομπάνης και πολλοί-πολλοί άλλοι, πάλεψαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από τους κομιτατζήδες και τους τούρκους. 

Δυστυχώς και τραγικώς, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία είτε αδιαφορεί είτε περιφρονεί τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που αποτελούν τα ισχυρότερα αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα της Μακεδονίας μας. 

Έχουμε αφεθεί στην λαίλαπα των συμφερόντων που οδηγεί στον αφανισμό μας. Αν δεν αλλάξουμε την ροή των γεγονότων, μετά από μία ή δύο γενιές, θα είμαστε εμείς οι ανύπαρκτοι, οι Έλληνες!... Το τραγικό ερώτημα είναι: Γιατί ανεχόμαστε τους ιστοριο-λωποδύτες;;; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου