Θεοφάνια: Ας φωτιστεί το πνεύμα μας σήμερα κι ας διώξουμε τον κάθε Χατζηκατβία από την γη μας


6/1/2023

Αγιασμός των υδάτων σήμερα, και κάθε πολιτικός κι ένας Χατζηκατβίας... 

Σύμφωνα με την παράδοση, στα παλιά χρόνια πολλές φορές οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει να καταλάβουν την Βέροια, αλλά δεν τα κατάφερναν, ώσπου κάποτε (άλλοι λένε την άνοιξη του 1430 και άλλοι το 1448-49), βρέθηκε εκείνος ο Έλληνας που πρόδωσε την πόλη. 

Τον λέγανε Χαριτόπουλο ή Χατζηκατβία. Τι έκανε αυτός; 

Παρά την σκληρή πολιορκία, οι Μακεδόνες βαστούσαν. Μέχρι που ο Χατζηκατβίας, ένας από τους ξυλοφόρους (ξυλοκόπους) που κρατούσαν τα κλειδιά της πόλης, οδήγησε τους Τούρκους  από μια αφύλακτη είσοδο του τείχους μέσα στην πόλη. 

Ακολούθησαν μεγάλες διώξεις κατά των Ελλήνων, σφαγές και λεηλασίες. Ο μόνος χαρούμενος και ικανοποιημένος ήταν ο Χατζηκατβίας. Όταν πέθανε, ούτε η ίδια η μακεδονική γη δεν τον δεχότανε, σύμφωνα με την παράδοση που από στόμα σε στόμα πέρασε από γενιά σε γενιά. 

Πώς να τον δεχθεί ο ιερός ο τόπος στα σπλάχνα του; Εξαιτίας του, βρήκαν τραγικό θάνατο πολλοί κάτοικοι, και οι άρχοντες της πόλης μαζί και ο Μητροπολίτης Αρσένιος βασανίστηκαν φρικτά. 

Οι Τούρκοι δεν δίστασαν να κρεμάσουν τον Μητροπολίτη στον πλάτανο έξω από την Μητρόπολη. 

Επίσης, λέγεται ότι αφού προσπάθησαν τόσες φορές να τον θάψουν και δεν τα κατάφερναν, στο τέλος ένας γέροντας έδωσε την συμβουλή να σφάξουν ένα σκυλί και να το θάψουν μαζί με τον Χατζηκατβία, γιατί μόνο τότε θα τον δεχόταν η μακεδονική γη, όπως δέχεται τα σκυλιά. 

Είτε ήταν υπαρκτό πρόσωπο ο συγκεκριμένος Χατζηκατβίας είτε όχι, σημασία έχει πως η ιστορία της Μακεδονίας μας είναι γεμάτοι από προδότες, που ήταν και είναι υπαρκτοί και οι πράξεις τους είχαν και έχουν ολέθρια αποτελέσματα για το ελληνικό έθνος. 

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί Χατζηκατβίες στην πατρίδα μας. Οι οποίοι δεν δίστασαν να κάνουν τον σταυρό τους και να ευχηθούν στους Έλληνες χρόνια πολλά και καλή φώτιση, ενώ ήδη έχουν σπείρει τον όλεθρο. 

Πάρτε για παράδειγμα τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη και τους ακολούθους τους. Δεν παρέδωσαν ύπουλα  το κλειδί της Μακεδονίας μας στους σλάβους; Δεν άσκησαν και δεν ασκούν προδοτική πολιτική; Και όμως, μας στέλνουν ευχές, σαν να μην άφησαν αφύλαχτη την πύλη της Μακεδονίας από την οποία θα εισβάλλουν άνετοι και ωραίοι οι εχθροί μας!!!... 

Ας ελπίσουμε ότι θα φωτιστεί, σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, το πνεύμα μας τόσο πολύ και τόσο βαθιά, που πια με διαύγεια θα διώξουμε τον κάθε Χατζηκατβία από την ιερή την γη μας. Πριν να είναι εντελώς αργά για το έθνος μας. 

Νίκη Μάρκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου