Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ποιος έκανε την γλώσσα μας παγκόσμια; Πώς τον τιμούμε σήμερα;


 9/2/2023

Η ημέρα θανάτου του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού είναι και η παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Αλλά, ποιος έκανε την Γλώσσα μας παγκόσμια; 

Ο Μέγας Αλέξανδρος! Πήρε μαζί του τις λέξεις των Δωριέων, των Αχαιών, των Ιώνων, των Μακεδόνων και πολλών άλλων διαλέκτων της Ελλάδας, και τις μετέφερε σε όλη την οικουμένη! Μαζί, μετέφερε και τις γνώσεις και επιστήμες των αρχαίων Ελλήνων! 

Χάρη στον Αλέξανδρο, η συγκεντρωμένη στα ελληνικά μυαλά σοφία, εξαπλώθηκε σε όλη την γη και οι επιστήμονες-ερευνητές των ξένων λαών δεν άργησαν να καταλάβουν όσα τούς προσφέρονταν μέσω της ελληνικής γλώσσας! 

Ο Γερμανός ποιητής, σημαντικότερος όλων των εποχών, ο Γκαίτε (1749-1832), λάτρευε την ελληνική γλώσσα, είχε μάλιστα μεταφράσει πολλά δημοτικά τραγούδια και τα είχε δημοσιεύσει στην χώρα του. Όσο ζούσε, δεν έπαψε να εκθειάζει και την γλώσσα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων, αναγνωρίζοντας ότι δίχως τους Έλληνες, ο κόσμος δεν θα είχε αναπτυχθεί, δεν θα είχε προχωρήσει.

 Ο Ξενοφών Ζολώτας, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1957, σε συνεδρίαση του ΔΝΤ έκανε την ομιλία του όχι στα αγγλικά, αλλά στα ελληνικά, ενώπιον ενός κοινού που ήταν αγγλόφωνο! Και τον κατάλαβαν όλοι, παρόλο που είχε χρησιμοποιήσει μόνο ελληνικές λέξεις. 

Από τον Όμηρο μέχρι και σήμερα, έχουμε την πιο όμορφη γλώσσα του κόσμου, οι λέξεις της οποίας αγγίζουν το άπειρο, και μέσω αυτών μπορούν να εκφραστούν με μοναδικό τρόπο όλα τα συναισθήματα και όλες οι σκέψεις που μπορεί να κουβαλά μαζί του ένας θνητός. 

Και όμως! Αυτήν την αναντικατάστατης σπουδαιότητας γλώσσα, εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, την εξοντώνουμε σιγά-σιγά και σταθερά, για χάρη ενός αξιοπερίεργου προοδευτισμού που μας αποκόβει από τις ένδοξες ρίζες μας, αλλά και μας στερεί την δημιουργία ενός ένδοξου ελληνικού μέλλοντος. 

Χαρακτηριστικά, ο μεγάλος δάσκαλός μας Σαράντος Καργάκος (1937-2019) είχε δηλώσει πριν από πολλά χρόνια πως ήταν εξοργισμένος με τους νέους μα και τους μεσήλικες Έλληνες που χρησιμοποιούν "άπταιστα" τα φραγκολεβαντίνικα ή τα αποκαλούμενα greeklish. 

Είναι αναγκαίο να μάθουμε να μιλάμε, να γράφουμε και να σκεφτόμαστε ελληνικά. Διαφορετικά, θα καταφέρουμε να σκοτώσουμε την αρχαιότερη όλων των γλωσσών, την ελληνική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον άνθρωπο που έκανε την γλώσσα μας παγκόσμια, τον Αλέξανδρο του Φιλίππου από την Μακεδονία, σήμερα, δεν τον τιμούμε καθόλου. Ίσως γιατί δεν μάθαμε από τα σχολειά και τους γονείς μας να αγαπάμε όσο πρέπει και τον Αλέξανδρο και την γλώσσα μας την Ελληνική!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου