Πώς η Ουγγαρία, όχι όμως η Ελλάδα, θα προστατεύσει τον πληθυσμό της από τρόφιμα με έντομα - Δεν θέλει να υπακούει τυφλά στην ΕΕ


 28/3/2023

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας Ίστβαν Νάγκι ανακοίνωσε με ποιο τρόπο οι Ούγγροι θα μπορούν να προστατευτούν από τα τρόφιμα που περιέχουν έντομα (άλευρα κ.λπ."). 

Σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν έντομα θα πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα: "Προσοχή! Αυτό το τρόφιμο περιλαμβάνει πρωτεΐνη εντόμων!

Επίσης, θα πρέπει να πωλούνται αυτά τα προϊόντα σε ξεχωριστά ράφια. Έτσι θα είναι εύκολο για τον καταναλωτή να τα αναγνωρίζει άμεσα.

Σύμφωνα με την δημοσίευση του υπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ούγγροι δεν θέλουν να καταναλώνουν  τρόφιμα που περιέχουν έντομα, και γι΄ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει αυτά τα μέτρα, προς προστασία τους. 

Η συντριπτική πλειοψηφία του ουγγρικού λαού θέλει την παραδοσιακή διατροφή, και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να της επιβάλλει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που δεν υποστήριξε την πρωτοβουλία της ΕΕ για προώθηση τροφίμων που περιέχουν έντομα.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο η ΕΕ έδωσε την έγκρισή της για χρήση απολιπασμένης σκόνης εντόμων σε σούπες, ψωμιά και σάλτσες.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποσιωπά το θέμα, δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση της ΕΕ για χρήση εντόμων στην διατροφή, ενώ παράλληλα στα σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν προϊόντα που τα περιέχουν. Για παράδειγμα, στα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν χρωστική ουσία από έντομα, την καρμίνη (Ε120),  αυτή αναγράφεται με πολύ μικρά γράμματα (που δεν διαβάζονται με γυμνό μάτι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου