Μακεδονομάχος Γεώργιος Σερίδης: Ηλικιωμένος πήρε τα όπλα κατά των εχθρών μέχρι που τον συνέλαβαν οι Τούρκοι


23/4/2023

Ο Γεώργιος Σερίδης ή καπετάν Γεωργάκης Σπανός ήταν Έλληνας οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα από το ορεινό χωριό Φλάμπουρο της Φλώρινας. 

Ο Σερίδης δρούσε ήδη πριν από το 1897 με αντάρτικα σώματα στην Μακεδονία υπό τον γενικό αρχηγό Μπρούφα, πριν δηλαδή την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σερίδης ήταν έμπορος ξυλείας και ευκατάστατος, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μην αναμειχθεί στην Απελευθέρωση της μακεδονικής γης, αλλά να απολαμβάνει τις ανέσεις και την ασφάλειά του. Όμως αυτός δεν επέλεξε τον δρόμο της βολής και της ταπείνωσης. 

Συγκρότησε ένοπλο σώμα και άρχισε, μαζί με τους άντρες του, να καταδιώκει τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στις περιοχές των Γιαννιτσών και της Γουμένισσας. 

Πολλές λεπτομέρειες για την προσωπικότητα και την δράση αυτού του Μακεδονομάχου δεν είναι δυστυχώς γνωστές. Ξέρουμε όμως πως οι Τούρκοι σκότωσαν το μονάκριβο παιδί του και τότε αυτός ορκίστηκε να δώσει τον ιερό υπέρ της πατρίδας αγώνα και κατά των Τούρκων και κατά των Βούλγαρων κομιτατζήδων, παρατώντας κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα. 

Το 1904 είχε γνωριστεί με τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάνα και τότε συγκροτήθηκε ένα σώμα ογδόντα Μακεδόνων. Ο Σερίδης ανέλαβε την αρχηγία αυτού του σώματος, όταν του το ζήτησε ο Μαζαράκης, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ μεγάλος στην ηλικία. Οι Έλληνες πίστευαν και σέβονταν αυτόν τον καπετάνιο, κι αυτό μόνο μετρούσε. 

Όσο κυνηγούσε, μαζί με τους άνδρες του, τους Βούλγαρους, τόσο το ηθικό των Ελλήνων απογειωνόταν, τόσο πλησίαζε η Ελευθερία. 

Αλλά, στις 26 Δεκεμβρίου του 1904, κι ενώ ο καπετάν Γεωργάκης και το σώμα του πολεμούσαν κατά του Αποστόλ Πέτκωφ στην περιοχή του χωριού Άγιος Πέτρος (νομός Κιλκίς), κι ενώ είχαν συλλάβει ως αιχμαλώτους 12 κομιτατζήδες, περικυκλώθηκαν από Τούρκους. Και συνελήφθησαν. 

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πολλά για τον Μακεδονομάχο Σερίδη, ωστόσο ένα είναι βέβαιο:  Ούτε τα πλούτη ούτε η δύναμη της εξουσίας ούτε η προχωρημένη ηλικία του στάθηκαν εμπόδιο στον ιερό αγώνα που έδινε για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από τους Τούρκους και τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου