Βίντεο στο Γυναικόκαστρο Κιλκίς: Ένα υπέροχο βυζαντινό κάστρο και ο θρύλος της Μαρουλίας


19/4/2023

Στην Μακεδονία των Ελλήνων, σε όποιον τόπο κι αν βρεθείς, αναπνέεις την μυρωδιά της αγέραστης ιστορίας της. Το μάτι συναντά αρχαιολογικούς χώρους και κάστρα, τα αυτιά σου χαϊδεύουν φωνές ηρώων που κατεβαίνουν στην γη αναμεμιγμένες με το αγέρι το μακεδονικό. 

Και ξέρεις ότι ανά τους αιώνες και μέχρι σήμερα, χίλιοι εχθροί την ζήλεψαν, την κυρίευσαν, μα τελικά, στους φυσικούς ιδιοκτήτες της γύρισε. Γιατί έτσι ορίζεται από το θεϊκό πρόσταγμα! Ένα τέτοιο κάστρο, βυζαντινό, μαγικό και αληθινό, είναι αυτό που βρίσκεται στο Γυναικόκαστρο του Κιλκίς. 

Πρόκειται για ένα φρούριο, για ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα, που χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο κατά την διάρκεια της βασιλείας του (1328-1341). Βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από το χωριό Παλαιό Γυναικόκαστρο, κοντά στο Κιλκίς. 

Του δώσανε του κάστρου αυτό το όνομα, γιατί θέλανε να δείξουν πως ήταν τόσο ισχυρό που και μία γυναικεία φρουρά μπορούσε να το υπερασπιστεί. Επίσης, μέσα στο κάστρο συγκεντρώνονταν και προστατεύονταν η σοδειά της μακεδονικής γης. 

Το βέβαιο είναι ότι χρειαζόταν υπεράσπιση ο τόπος, αφού οι εχθροί καραδοκούσαν, με σκοπό να αρπάξουν την γη μας, κι έτσι το βυζαντινό κάστρο διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο, ακόμα και για την προστασία της Θεσσαλονίκης

Εχθροί; Οι Σέρβοι που έκαναν επιθέσεις, μέχρι που κατάφεραν να το καταλάβουν το κάστρο. Αυτό πρέπει να έγινε πριν από το 1350. Αργότερα, εμφανίστηκαν ληστρικά οι Τούρκοι, μέχρι που κατέλαβαν το βυζαντινό φρούριο το φθινόπωρο του 1383, μετά από πολιορκία του Εβρενός Γαζή. 

Οι υπερασπιστές του κάστρου αντιστάθηκαν γενναία, μα τελικά λύγισαν. Μέσα στην πάροδο του χρόνου, η σημασία του κάστρου άρχισε να φθίνει, αλλά έμεινε ζωντανός ο θρύλος της Μαρουλίας. 

Λέγεται λοιπόν πως όταν κατέφθασαν οι Τούρκοι του Εβρενός Γαζή, το βυζαντινό κάστρο το φρουρούσε μία γυναίκα, η Μαρουλία. Αυτή, μετά το θάνατο του άντρα της, δεν λύγισε, αντίθετα συγκέντρωσε γύρω της τους στρατιώτες, τους εμψύχωσε, οργάνωσε την άμυνα και μπήκε μπροστά από όλους για να κυνηγήσει τους Τούρκους. Η Μαρουλία αντιστάθηκε γενναία για πολλούς μήνες πριν πέσει τελικά το κάστρο στα εχθρικά χέρια. 

Έτσι λέει ο θρύλος, μα αλήθεια, πόσο μακριά βρίσκεται ο μύθος από την πραγματικότητα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου