Ισπανία: Ο δάσκαλος μπορεί να καταγγείλει τον γονιό για κακοποίηση του παιδιού του, αν δεν πει ναι στην αλλαγή φύλου

Υπουργείο Παιδείας στην Ισπανία (Luis Garcia cc)

21/4/2023

Στην Ισπανία, με νόμο, όποιος γονιός δεν συμφωνήσει με την αλλαγή φύλου του ανήλικου παιδιού του, θα κατηγορείται για κακοποίηση! Ενώ οι δάσκαλοι θα έχουν τον πρώτο λόγο για αλλαγές στο σώμα του παιδιού, ακόμα και σε αυτές που είναι μη αναστρέψιμες!

Ο νόμος για τα τρανς, που εγκρίθηκε από τον Φεβρουάριο στην Ισπανία, αναγνωρίζει τη βούληση του ατόμου ως τη μοναδική προϋπόθεση για την αλλαγή φύλου στο μητρώο από την ηλικία των 16 ετών. 

Σήμερα, τα σχολεία μπορούν να αναφέρουν στις κοινωνικές υπηρεσίες γονείς που αρνούνται να επιτρέψουν στα παιδιά τους να αλλάξουν φύλο. Με τον νέο ισπανικό νόμο για τα τρανς, είναι πλέον δυνατό για έναν ανήλικο να αλλάξει το όνομα και την εμφάνισή του στην τάξη χωρίς να εγγραφεί ξανά στο σχολείο και χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. 

Έντεκα πρωτόκολλα που θεσπίστηκαν με νόμο καλούν τους διευθυντές σχολείων να αναφέρουν στις κοινωνικές υπηρεσίες τους γονείς που αρνούνται να αλλάξουν το φύλο των παιδιών τους.  

Οι φεμινιστικές ενώσεις προειδοποιούν ότι αυτές οι οδηγίες, που είναι υποχρεωτικές, θέτουν σε κίνδυνο την πλήρη άσκηση της γονικής εξουσίας. 

Η Alliance Against Women's Erasure παρουσίασε μια έκθεση την Παρασκευή (14 Απριλίου) που αναλύει τα εκπαιδευτικά πρωτόκολλα που δημοσίευσαν και ενημέρωσαν 13 περιφερειακές κυβερνήσεις για να δημιουργήσουν τους αυτόνομους τρανς νόμους τους. Μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει από τους γονείς ή από τους ίδιους τους ανήλικους. Σύμφωνα με τη μελέτη της Φεμινιστικής Ένωσης, καμία περιοχή δεν απαιτεί αλλαγή εγγραφής, ούτε ιατρική ή ψυχολογική έκθεση, για να ξεκινήσει αυτό που ονομάζεται κοινωνική μετάβαση του ανηλίκου.  

Αυτή η διαδικασία, που ξεκινά με την τροποποίηση του ονόματος και του επωνύμου, την ένδυση και τη θεραπεία που δίνουν οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές, είναι, σύμφωνα με την Ένωση, «το πρώτο βήμα για να οδηγηθούν οι ανήλικοι σε ιατρική μετάβαση, ορμονικές θεραπείες και μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις». 

Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από τους γονείς, αλλά αρκετές περιοχές επιτρέπουν στους ανήλικους να την ξεκινήσουν οι ίδιοι. Ενεργοποιείται επίσης από εκπαιδευτικούς, αν και δεν είναι κατάλληλοι. Τι γίνεται αν οι γονείς δεν το θέλουν; 

Όλα τα πρωτόκολλα μοιάζουν πολύ, ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόσημο των κυβερνήσεών τους. Τα περισσότερα προβλέπουν ότι το σχολείο πρέπει να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή με τις οικογένειες και να προσπαθήσει να τις πείσει, αλλά αν αυτό δεν πετύχει, υπερισχύει «το συμφέρον του παιδιού». 

Αυτό συμβαίνει στη Γαλικία, η οποία προβλέπει ότι ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να λαμβάνει «τα απαραίτητα μέτρα» εάν «ένας από τους νόμιμους εκπροσώπους του αντιταχθεί» και φτάνει στο σημείο να μιλάει για ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων για την κακοποίηση παιδιών.

Πηγή: Trina Banderas, για την γαλλική εφημερίδα France-Soir

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου