Μία ξένη συγγραφέας μάς λέει το αυτονόητο, και εμείς χαιρόμαστε σαν να ανακαλύψαμε μόλις το μεγαλείο της πατρίδας μας!

Στις 24 Μαρτίου, τα γλυπτά που επέστρεψαν από το Βατικανό, 
αποκαλύφθηκαν στους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, 
ένα μουσείο που χτίστηκε ειδικά για να φιλοξενήσει όλα τα Μάρμαρα που λεηλατήθηκαν, 
όταν επιστραφούν στην Ελλάδα (Πέτρος Γιαννακούρης/ΑΠ)   

21/4/2023

Τελικά, είμαστε παράξενος λαός! Δεν αναγνωρίζουμε τα ιστορικά μας κεκτημένα και δίκαια, παρά μόνο όταν ένας ξένος μάς τα παρουσιάζει μπροστά στα μάτια μας! Αυτό έπραξε η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκο

με άρθρο της στην γαλλική εφημερίδα Liberation (από όπου και η ανωτέρω φωτογραφία). 

Έγραψε πολλά για την πατρίδα μας και για όσα έκλεψαν, και κλέβουν ακόμα, από αυτήν οι ξένοι, με ιδιαίτερη αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Εδώ θα σταθούμε στο κάτωθι συμπέρασμα της Ιταλίδας:

«Τελικά, όλη η Ευρώπη, όλοι μας, κλέψαμε κάτι από την Ελλάδα: είτε ήταν οι ιδέες της, από τις οποίες σφυρηλατήσαμε τις δυτικές μας ρίζες, είτε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν έχει σημασία. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε το χρέος μας στην Αθηνά». 

Με το που αντιλήφθηκαν τα ελληνικά ΜΜΕ το άρθρο, τα λόγια της Ιταλίδας ρέουν από σελίδα σε σελίδα και από μάτι σε μάτι. Και τα ΜΜΕ χαίρονται, σαν να ανακάλυψαν μόλις τώρα το μεγαλείο της Ελλάδας!

Αν εμείς γράψουμε ότι ο κόσμος όλος μάς χρωστάει, τότε εμείς θα είμαστε κακοί άνθρωποι, οπισθοδρομικοί! Αλλά, αν μας τα πει ένας ξένος αυτά τα αυτονόητα, τότε όλο το σύστημα πλέει σε προοδευτικά πελάγη ικανοποίησης... Άραγε, γιατί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου