ΗΠΑ, Υπουργός Οικονομικών: Χρεοκοπούμε την 1η Ιουνίου! Ο "γίγαντας" καταρρέει και προκαλεί σεισμό στην παγκόσμια οικονομία

ΗΠΑ: Υπουργός Οικονομικών Janet Yellen (Manuel Balce Ceneta/AP/DPA)

2/5/2023

Ασύλληπτο το μέγεθος του χρέους των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπουργό Οικονομικών Yellen, γεγονός που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά κρίση.

 Η Yellen προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε χρεοκοπία και από την 1η Ιουνίου η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, αφού το κράτος δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει!

Σύμφωνα με την Υπουργό, η χώρα της έχει φτάσει ήδη στο ανώτατο όριο του χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Και τα λιγοστά εναπομείναντα αποθέματα εξαντλούνται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες.

Η Υπουργός σε επιστολή της προς τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, αναλύει όλη αυτήν την τραγική οικονομική κατάσταση. Η επερχόμενη ανικανότητα πληρωμών των ΗΠΑ θα έχει φοβερές συνέπειες στην ίδια την χώρα, αλλά δυστυχώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Θα προκληθεί παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σοβαρότατη οικονομική ύφεση. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώνουν μεγάλο μέρος των λογαριασμών τους και εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν την εργασία τους. Μια τέτοια χρεοκοπία θα έβλαπτε επίσης την εμπιστοσύνη στην πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, κάτι που θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό σεισμό. (Πληροφορίες από stern.de)

Το γεγονός ότι έχουν πτωχεύσει φέτος, μέχρι στιγμής, τρεις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, First Republic Bank, Silicon Valley Bank και Signature Bank (με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών), καταδεικνύει την σοβαρή ασθένεια της αμερικανικής οικονομίας που βρίσκεται υπό πτώχευση, χωρίς αποθέματα και με τεράστια χρέη. 

Όλες οι χώρες, και η Ελλάδα φυσικά, θα υποστούν βαρύτατο οικονομικό πλήγμα με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους, αν επαληθευτεί η προειδοποίηση της Yellen και ο "γίγαντας" με τα πήλινα πόδια καταρρεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου