Το σκόρδο είναι υπερτροφή: Τι διαπίστωσε μελέτη σε περισσότερες από 40.000 γυναίκες


 26/5/2023

Το σκόρδο είναι υπερτροφή, αλλά, όταν επισκεπτόμαστε τον γιατρό, δεν θα μας το προτείνει ως εναλλακτική λύση για τις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν. Και όμως, οι έρευνες καταδεικνύουν την σπουδαιότητα της κατανάλωσης του σκόρδου!

Μια μελέτη του 1994 στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα σε περισσότερες από 40.000 γυναίκες ηλικίας 55 έως 69 ετών (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8296768/) διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου, φρούτων και λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 30%.  

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31480423/) διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ωμού σκόρδου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος από την κατανάλωση σκόρδου λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα ή καθόλου.  

Το ωμό σκόρδο είναι γενικά πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το μαγειρεμένο ή τηγανισμένο. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η τακτική κατανάλωση του κονδύλου μειώνει την ασβεστοποίηση των αιμοφόρων αγγείων, μπορεί να αποτρέψει τους θρόμβους αίματος και επίσης μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.  

Το σκόρδο έχει επίσης αντιυπερτασική δράση (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25557383/) και, σύμφωνα με μελέτη, μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238807/).  

Αυτό καθιστά επίσης σαφές ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου είναι απολύτως ωφέλιμη για την υγεία. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνούμε τον χρυσό κανόνα ότι όλα πρέπει να τα απολαμβάνουμε με μέτρο. Κατά συνέπεια, και το πολύ σκόρδο δεν κάνει καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου