Με Εφιάλτες γέμισε η Ελλάδα, αλλά ο Ηρόδοτος μάς μαρτυρά ποιο είναι το τέλος τους


 11/5/2023

Γεμίσαμε εφιάλτες, μα το τέλος τους δεν είναι καλό, όπως μάς το είπε αυτό, χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ηρόδοτος!...

Ποιος ήταν εκείνος ο αρχαίος Εφιάλτης που προξένησε τόσο κακό στην πατρίδα;

Ήταν αρχαίος Έλληνας, γιος του Ευρυδήμου. Αυτός πρόδωσε τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, το 480 π.Χ., στην μάχη των Θερμοπυλών. 

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Εφιάλτης πήγε στον Ξέρξη και του μαρτύρησε πού υπάρχει μια στενή διάβαση, από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες, και ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει από εκεί τους Πέρσες για να χτυπήσουν έτσι από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, το 480 π.Χ.. Για την κυκλωτική κίνηση των Περσών, ετοιμάστηκαν 10.000 διαλεχτοί στρατιώτες του βασιλιά, αποκαλούμενοι ως "αθάνατοι" , και αρχηγός τους ήταν ο Υδάρνης. 

Οι Πέρσες με οδηγό τον Εφιάλτη, ξεκίνησαν την πορεία τους, μόλις άρχισε να δύει ο ήλιος. Περπατούσαν νύχτα, με τον Έλληνα προδότη να τους οδηγεί αμέριμνος και αμετανόητος κατά των Ελλήνων. Το όνομα του στενού περάσματος, που το πατούσαν εχθρικά πόδια, ήταν η Ανοπαία Ατραπός. Βέβαια, ο Λεωνίδας και οι άνδρες του γνώριζαν αυτό το πέρασμα και είχαν λάβει τα μέτρα τους, είχαν τοποθετήσει εκεί φρουρούς. 

Δυστυχώς, οι Πέρσες επιβλήθηκαν στους Έλληνες Φωκείς που βρίσκονταν εκεί, και κατάφεραν να κυκλώσουν τους άνδρες του Λεωνίδα. Ο Εφιάλτης του Ευρυδήμου είχε εκπληρώσει τον ρόλο του. Για την πράξη του αυτή, ο Πέρσης αυτοκράτορας του έδωσε πλουσιοπάροχη αμοιβή. 

Όταν αργότερα νικήθηκαν οι Πέρσες από τους Έλληνες και έφυγαν από την Ελλάδα, η Δελφική Αμφικτυονία επικήρυξε τον Εφιάλτη, ο οποίος κατέφυγε στην Θεσσαλία. Ο χρόνος κύλησε και κάποτε αποφάσισε ο προδότης να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Αντίκυρα Φθιώτιδας. Εκεί όμως δολοφονήθηκε. 

Ο Ηρόδοτος μαρτύρησε για τους κατοπινούς Έλληνες τον όνομα αυτού που σκότωσε τον Εφιάλτη. Ήταν ένας Τραχίνιος, ο Αθηνάδης. Αυτός, μόλις αναγνώρισε τον προδότη, δεν άντεξε και τον σκότωσε για όλα τα άσχημα και τραγικά που προκάλεσε στην πατρίδα των Ελλήνων, υπηρετώντας τους εχθρούς έναντι μεγάλης αμοιβής. 

Αυτό το τέλος έχουν οι Εφιάλτες που προδίδουν την πατρίδα, καρπώνονται πολλά οφέλη και ζουν καλά, γιατί δεν έχουν συνείδηση. Ανεξαρτήτως εποχής και αιώνα.

Μα έρχεται η ώρα που κάποιος, του οποίου η ψυχή κάθε μέρα λαβώνεται από τους προδότες του ελληνικού έθνους, δεν αντέχει ούτε νοιάζεται για τις συνέπειες που θα υποστεί, και τους σκοτώνει. 

Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον δολοφόνο του κάθε Εφιάλτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου