8/5/2023
6 του Μάη 1904 ή 12 του Μάη, εφονεύθη, μαχόμενος για την Ελλάδα, ο Μακεδονομάχος Βαγγέλης Στρεμπενιώτης ή Ευάγγελος Νάτσης Γεωργίου. Άφοβος και ατρόμητος. Έτσι όπως πρέπει να είναι οι Έλληνες!...
Ο Βαγγέλης Στρεμπενιώτης (1876 - 1904) γεννήθηκε στο Στρέμπενο (Ασπρόγεια) Φλώρινας και το πραγματικό του όνομα ήταν Ευάγγελος Νάτσης Γεωργίου. Αρχικά ήταν μέλος του βουλγαρικού κομιτάτου, γρήγορα όμως διαφώνησε με τις πρακτικές που αυτό ακολουθούσε εναντίον του ελληνικού στοιχείου της περιοχής με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης τον έφερε σε επαφή με μακεδονομάχους που κατέφθασαν από την Κρήτη. Σχημάτισε δικό του αντάρτικο σώμα και προξένησε οδυνηρές απώλειες στους κομιτατζήδες με σημαντικότερη την εξόντωση του βοεβόδα Κύρτσεφ.Στις 6 Μαΐου του 1904, ο Μακεδονομάχος Βαγγέλης Νάτσης (Καπετάν Βαγγέλης) από το Στρέμπενο (Ασπρόγεια) Φλωρίνης, εφονεύθη στον Αετό από κομιτατζήδες που του είχαν στήσει ενέδρα. Λέγεται ότι και ο ίδιος ο Μητροβλάχος πήρε μέρος στην ενέδρα.
Τόση ήταν η αυτοπεποίθηση και αφοβία του Βαγγέλη, ώστε δεν δέχθηκε καμμιά συνοδεία ούτε σκέφτηκε καμμιά προφύλαξη.
Ή στις 12/5/1904 επιστρέφοντας από το Μοναστήρι όπου αντιμετώπισε τους κομιτατζήδες, σκοτώθηκε σε ενέδρα στον Αετό.
Ο Μελάς στο γράμμα του απ’ το Στρέμπενο της 16ης Σεπτεμβρίου γράφει: «Ήλθε να με επισκεφθή και η χήρα τού Βαγγέλη, ωραιοτάτη νέα, με το κοριτσάκι της μόλις 2 ετών. Είναι απαρηγόρητη, διότι χθες το βράδυ έμαθεν ότι οι κομιτατζήδες εφόνευσαν τον αδελφό της, διδάσκαλον εις την Μηλόβισταν τού Μοναστηρίου. Ήλθεν και η καημένη η αδελφή τού καπετάν Βαγγέλη. Με συνεκίνησε πολύ η συγκίνησίς της, όταν μας είδε… Είδα και τον τάφον τού μακαρίτου Βαγγέλη. Είναι χωρίς σταυρόν. Θα παραγγείλω μαρμάρινον εις το Μοναστήρι».
Όπως λέγει και ό γέρο Καούδης, θα ήταν άλλη ή κατάστασις, αν τα σώματα, το ιδικό του, τού Μελά και τ’ άλλα, είχαν προλάβει τον Βαγγέλη και τον Κώτα, προτού δολοφονηθή ό ένας και φυλακισθή ό άλλος.
Τον θάνατο τού Βαγγέλη αναφέρει και ή Αγγλική Κυανή Βίβλος του 1904. Τον ονομάζει notorious, δηλ. σπουδαίον, σημαντικό. Προσθέτει ό Άγγλος πρόξενος Μοναστηρίου Μάκ Γκρέγκορ ότι τη μοίρα του θ’ ακολουθήση πιθανώτατα και ό Κώτας, ό τελευταίος με λίγους άνδρες υπερασπιστής των ελληνικών δικαίων. Υπήρξε ειδικός πολλές φορές για μάς ό Μάκ Γκρέγκορ. Αλλά στο σημείο αυτό υπήρξε προφητικός. Δεν πέρασαν πολλές εβδομάδες και ό Κώτας ρίχτηκε σιδηροδέσμιος στις τουρκικές φυλακές, για να οδηγηθή και στην κρεμάλα.
Ο Ντραγκάνωφ αναφέρει ως απόδειξι της χρεωκοπίας των «μεταρρυθμίσεων» και της κακοδικίας των δικαστηρίων την καταδίκη απ’ το έκτακτο δικαστήριο Μοναστηρίου την 13ην Ιουλίου 1905 δύο οργάνων τού κομιτάτου, που είχαν πάρει μέρος στην δολοφονία τού Βαγγέλη, στην υπεραυστηρή και δρακόντεια γι’ αυτόν ποινή των 10 χρόνων φυλακής, ίσως γιατί τον χαρακτηρίζει «περίφημο κατάσκοπο» (Famcu espion). Μία αμνηστία απ’ τις συνειθισμένες μπορούσε, εννοείται, να περιορίση ουσιαστικά την «βαρειά» ποινή στο ένα δέκατο αυτής.
Πηγή: Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί, Γ. Χ. Μόδης, εκδόσεις Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών & kastoriatwra.gr
Όταν ακόμα η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εκπροσωπούσε επάξια την Μακεδονία μας, όταν τα μέλη της δεν θα μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι άλλη χώρα, εκτός Ελλάδας, θα μπορούσε να ονομάζεται "Μακεδονία" και όταν κανένα μέλος της δεν θα έβαζε μία προδοτική υπογραφή σε συμφωνία παραχάραξης της ιστορίας μας (διάβαζε Προκόπης Παυλόπουλος)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου