13 Ιουνίου 1821, η Μάχη του Λάλα: Νίκη των Ελλήνων

13/6/2023

Πολεμική σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην φωτογραφία βλέπουμε την Μάχη του Λάλα τον Ιούνιο του 1821. Πρόκειται για χρωμολιθογραφία του Αλέξανδρου Ησαΐα (Βενετία, 1839), στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.  

Εκείνη την ημέρα, 13 Ιουνίου ήτανε, δόθηκε μία από τις πρώτες νικηφόρες μάχες της Επανάστασης του 1821, στο Λάλα, ένα χωριό της ορεινής Ηλείας. 

Οι Έλληνες, παρά τις αψιμαχίες των προηγούμενων ημερών, αναμεταξύ τους, κατάφεραν τελικά (ευτυχώς για την Επανάσταση) να νικήσουν τον Γιουσούφ πασά που ήταν επικεφαλής 1.000 περίπου Τουρκαλβανών. 

Στη θέση αυτή, την οποία ο Κολοκοτρώνης είχε κρίνει ως στρατηγικής σημασίας, είχε σταλεί ο έμπειρος πολέμου, Δημήτριος Πλαπούτας, που κατάφερε τελικά να ενώσει τους Έλληνες (Λαλαίοι και Επτανήσιοι φιλονικούσαν μεταξύ τους δυστυχώς, ενώ καραδοκούσαν οι Τούρκοι). 

Με ανδρεία και αυταπάρνηση, κατάφεραν οι Έλληνες να νικήσουν τους Τούρκους, αλλά στο πεδίο της μάχης σκοτώθηκαν 84 Έλληνες. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο Κεφαλλονίτης Ανδρέας Μεταξάς που αργότερα διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νίκη του Λάλα ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, γιατί άνοιξε τον δρόμο για την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου