Πληροφορίες για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου καταγράφηκαν στις αποκαλούμενες «εφημερίδες» εκείνης της εποχής.
Επρόκειτο για τα επίσημα έγγραφα των βασιλέων -όπως του Φιλίππου και του υιού του- στα οποία δίνονταν, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, αναφορές για τις πράξεις των βασιλέων, τα λεγόμενα, την αλληλογραφία τους κ.λπ.Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στο έργο του «Αλέξανδρος», στις εφημερίδες εκείνης της εποχής, γράφτηκε για τον θάνατο του Μακεδόνα βασιλιά Αλεξάνδρου ότι λίγες μέρες πριν αφήσει την στερνή του ανάσα, είχε πυρετό. Κάθε μέρα, ψηνόταν όλο και περισσότερο από αυτόν τον πυρετό. Αλλά, ο Αλέξανδρος προσπαθούσε πάση θυσία να εκτελεί τα καθήκοντά του, παρά την ασθένειά του και βέβαια δεν παρέλειπε και τις θυσίες στο βωμό των θεών.
Την προτελευταία ημέρα πριν τον θάνατό του, οι Μακεδόνες είχαν πάει κοντά του, με τον φόβο να τους καίει τα σωθικά, για την μοίρα του βασιλιά τους. Ο πυρετός αντί να πέσει, έφτανε στο αποκορύφωμά του. Εκείνη την ημέρα, οι Μακεδόνες του Αλεξάνδρου ξεσηκώθηκαν κατά αυτών που τον φύλαγαν και δεν τους επέτρεπαν να τον δουν. Τελικά, άοπλοι, φορώντας μόνο έναν χιτώνα, ο ένας πίσω από τον άλλον, πήγαιναν κοντά στον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα για να τον αποχαιρετήσουν.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, γεννημένος στην Μακεδονία 22 Ιουλίου του
356 π.Χ., άφησε την ύστατη επίγεια πνοή του την επόμενη ημέρα, το δειλινό. Ήταν
10 ή 13 Ιουνίου σε σημερινό χρόνο, του έτους 323 π.Χ., στην Βαβυλώνα.
Οι πληροφορίες για την ημερομηνία θανάτου του Μεγίστου
των Ελλήνων είναι συγκεχυμένες. Δυστυχώς, το ίδιο θολό τοπίο πληροφοριών έχουμε
και για τις αιτίες θανάτου του Ημίθεου Μακεδόνα Αλεξάνδρου, ο οποίος κατάφερε
μέσα σε λίγα χρόνια όχι μόνο να κατατροπώσει τους εχθρούς του Ελληνισμού, τους Πέρσες,
αλλά και να μεταλαμπαδεύσει την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό στα
πέρατα της Οικουμένης. Χάρη στον Αλέξανδρο, η Οικουμένη έγινε Ελληνική! Αλλά,
τι κρύβεται πίσω από τον θάνατο ενός τέτοιου ανδρός; Νεκρώσιμη ακολουθία του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε απεικόνιση του 19ου αιώνα
Κάποιοι είπαν πως αιτία του θανάτου του στάθηκαν οι κακουχίες των μαχών στην ξένη γη, μια και ο Αλέξανδρος πολεμούσε πρώτος από όλους, για να εξασφαλίσει την οριστική ήττα των εχθρών του Ελληνισμού. Και ίσως, επιπλέον των κακουχιών, να προσβλήθηκε και από κάποια ασθένεια.
Κάποιοι άλλοι, όμως, μίλησαν για δηλητηρίαση του Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η καταγγελία για δηλητηρίαση έγινε έξι χρόνια αργότερα, και η μητέρα του Μακεδόνα βασιλιά, η Ολυμπιάδα, δεν δίστασε να σκοτώσει εκείνους που θεωρούσε ως ενόχους για την δολοφονία του γιου της. Μάλιστα, πεπεισμένη ότι ο νεκρός πια Ιόλας ήταν αυτός που είχε ρίξει δηλητήριο στο ποτήρι του γιου της, πέταξε τα λείψανά του.
Καμία πληροφορία δεν μπορεί, μέσα στον μύλο του χρόνου, να επαληθευτεί ή να διαψευσθεί. Κάποιος, κάπου, κάτι άκουσε και το μετέδωσε σαν είδηση, κι αυτή τριγύρισε σε εκείνον τον χρόνο για να φθάσει μέχρι τον δικό μας, αλλοιωμένη και στα όρια του μύθου.
Όπως λέει ο Πλούταρχος, οι περισσότεροι που έζησαν
στην εποχή του Αλεξάνδρου, δεν υποστήριξαν την υπόθεση δηλητηριάσεως. Γιατί,
εξαιτίας των άγριων συνθηκών (αφόρητη ζέστη και συγκρούσεις), το σώμα του είχε
μείνει λίγες ημέρες άταφο, ωστόσο, δεν είχε πάθει τίποτα, δεν είχε κανένα
σημάδι αποσύνθεσης (που θα είχε σε περίπτωσης δηλητηριάσεως).
Σήμερα, παραμένουν άγνωστες οι αιτίες θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έσωσε την Μακεδονία και ολόκληρη την Ελλάδα, τότε. Άγνωστος είναι και ο τόπος ταφής του. Η ανθρωπότητα δεν έπαψε ποτέ να αναζητεί τον τάφο του, μα αυτός παραμένει καλά φυλαγμένος στα μυστικά μέρη του χώρου και του χρόνου. Ίσως γιατί δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να αντικρίσουμε Αυτόν που άλλαξε τον κόσμο και πέθανε μόλις στα 33 χρόνια του. Ίσως γιατί η μοίρα θα μάς τον αποκαλύψει, όταν κριθούμε ικανοί για να σωθούμε πάλι, εμείς, οι Έλληνες του Αλεξάνδρου!...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου