Θεσσαλονίκη: Σπάραγμα τοιχογραφίας του 13ου αιώνα - Τι εικονίζει

 
3/6/2023

"Σπάραγμα τοιχογραφίας του 13ου αιώνα από την περιοχή της Ακρόπολης"

Το σπάραγμα της αποσπασματικά σωζόμενης υστεροβυζαντινής τοιχογραφίας εικονίζει νεαρό δεόμενο άγιο, ο οποίος φορά κυανό χιτώνα, ερυθρό μανδύα με χρυσό διάλιθο ταβλίο και ανάλογα επιμανίκια. 

Η μορφή στρέφεται προς τα δεξιά με τα χέρια υψωμένα, σε στάση δέησης, εκφράζοντας σεβασμό σε έτερη μορφή στο κέντρο της παράστασης που δυστυχώς δεν έχει διατηρηθεί. Πιθανολογείται ότι στη θέση αυτή εικονιζόταν ο Χριστός ή η Θεοτόκος. 
Η μορφή του εικονιζόμενου αγίου παραπέμπει στον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος σε τοιχογραφικά σύνολα της βυζαντινής περιόδου φέρει ανάλογα εικονογραφικά χαρακτηριστικά. Βάσει τεχνοτροπικών στοιχείων η αποσπασματικά σωζόμενη παράσταση χρονολογείται στις πρώτες δεκαετίες του 13ου αιώνα.

Το σπάραγμα της τοιχογραφίας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής σε ιδιωτικό οικόπεδο επί της οδού Πολυδώρου 11, στην περιοχή της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης και προφανώς εντάσσεται σε εικονογραφικό πρόγραμμα του καθολικού υστεροβυζαντινής μονής. Στην ίδια περιοχή έχει ανασκαφεί πρόσφατα υστεροβυζαντινός ναός, διακοσμημένος με παρόμοιες τοιχογραφίες. Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου