Θεσσαλονίκη: Η μελαγχολική ψυχή του Μακεδόνα πολεμιστή

 

 7/6/2023

"Ο Μακεδόνας πολεμιστής της τοιχογραφίας του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα Θεσσαλονίκης"

Στη δεξιά απόληξη του αετώματος του «μακεδονικού τάφου του Φοίνικα» αναπαύεται ημιανακεκλιμένος αυτός ο Μακεδόνας πολεμιστής. 

Με την άνετη ανδροπρεπή στάση του που αποπνέει ανεπιτήδευτη μεγαλοπρέπεια, αξιοποιεί ιδανικά το ιδιόμορφο τριγωνικό πεδίο, κατά το καλλιτεχνικό πρότυπο του φειδιακού Διονύσου στο ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα. Πίσω του, η επιτύμβια στήλη προδίδει ότι είναι ήδη κάτοικος του βασιλείου των νεκρών, μια ψυχή στη μεταθανάτια ύπαρξη της. Μόνο η στροφή της κεφαλής του προς το κέντρο της παράστασης, κι έτσι και προς τον θεατή, συνέδεε τον πολεμιστή με το κεντρικό αφήγημα του αετώματος, την άφιξη του κύριου νεκρού του τάφου, χωρίς ωστόσο να ταράζει την απαθή του μακαριότητα.

Η εικόνα αυτού του άνδρα εκφράζει το κυρίαρχο στην τέχνη της εποχής ιδεώδες του Μακεδόνα πολεμιστή. Οπλισμένος με περίτεχνο θώρακα, που αποδίδεται με υπόλευκο χρώμα και καστανοκόκκινες λεπτομέρειες, μόλις έχει βγάλει το εντυπωσιακό κράνος που κρατάει ακόμη στο αριστερό του χέρι, για να φανεί το -κατεστραμμένο σήμερα - πρόσωπό του, ενώ η κυκλική ασπίδα του εικονίζεται μετωπικά δίπλα στην επιτύμβια στήλη.

Στα μόλις 15 εκ. του ύψους της, η μελαγχολική ψυχή του πολεμιστή από τη Θεσσαλονίκη, συνοψίζει τη ματαιότητα κάθε πανοπλίας και ρώμης απέναντι στον αήττητο θάνατο. Εξαίροντας τα φυσικά χαρίσματα και τις αρετές του - τα νιάτα, το παράστημα, την ανδρεία, την κοινωνική θέση - στοιχεία ασυμβίβαστα με το σκοτεινό βασίλειο του Άδη, δημιουργεί στον θεατή συναισθηματικό πλαίσιο βαθιάς θλίψης, που λειτουργεί ως προειδοποίηση ότι η ζωή παρέρχεται και μετασχηματίζει τον σπαραγμό ενώπιον του θανάτου σε ύμνο για την επίγεια ζωή. Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου