Υψηλή αρτηριακή πίεση: 4 καθημερινές θαυματουργές τροφές! Ποια προτιμούν οι Kuna που δεν ξέρουν τι σημαίνει πίεση


23/7/2023

Etwa ein Viertel der Weltbevölkerung hat einen zu hohen Blutdruck. TV-Ärztin Franziska Rubin erklärt, welche Lebensmittel den Blutdruck auf natürlichem Wege senken können.

Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο τηλεοπτική γιατρός Franziska Rubin* εξηγεί ποιες τροφές μπορούν με φυσικό τρόπο να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Να σημειωθεί ότι: Οι ιθαγενείς Kuna δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι Kuna, ένας αυτόχθονος πληθυσμός που εγκαταστάθηκε κυρίως στα νησιά Σαν Μπλας της Καραϊβικής, είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση κακάο, τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα και άνω, από νήπια έως ηλικιωμένους. Λαμβάνουν πολλές φλαβανόλες καθημερινά, πιθανώς τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο. Εκεί βρίσκεται το μυστικό της υγιούς αρτηριακής τους πίεσης, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Παρεμπιπτόντως, το κακάο βελτιώνει επίσης τη λειτουργία της μνήμης.

Αυτές οι τροφές μειώνουν την αρτηριακή πίεση 

1. Κακάο 

Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, μια ομάδα φυτοχημικών ουσιών που αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (NO) στον οργανισμό και διεγείρουν τα αγγεία. Αυτό το βιοδραστικό μόριο διαστέλλει τα αγγεία και παρέχει ελαστικότητα. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Τα φλαβονοειδή προστατεύουν τις μεγάλες αρτηρίες στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα πόδια. Καταναλώστε έως και 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο) καθημερινά ή προσθέστε μύτη κακάο στο πρωινό σας (π.χ. μούσλι). 

 2. Λινέλαιο 

Το λινέλαιο περιέχει άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενσωματώνονται απευθείας στο εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος των αγγείων, το ενδοθήλιο. Αυτό κάνει τα αγγεία πιο εύκαμπτα και ταυτόχρονα προστατεύει από τη φλεγμονή. Με 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα, τα αγγεία σας είναι πάντα καλά λαδωμένα. 

 3. Παντζάρια 

Αυτό το λαχανικό κονδύλου ενισχύει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου όπως και το κακάο, αλλά μέσω ενός διαφορετικού βιοχημικού μηχανισμού. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πιείτε τον χυμό για να αντιμετωπίσετε ή να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, η βεταΐνη, μια άλλη βιοδραστική ουσία στην κόκκινη θαυματουργή μπάλα, δρα ως ανταγωνιστής της επιβλαβούς ομοκυστεΐνης και τη μετατρέπει σε μεθειονίνη. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή της βλάβης στα αγγεία και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Είτε ως χυμός, είτε ως σαλάτα ή σε smoothie, το παντζάρι πρέπει να εμπλουτίζει τη διατροφή σας τακτικά. Μπρόκολο, σπανάκι και κινόα περιέχουν επίσης άφθονη βεταΐνη.  

4. Σέλινο 

Η δευτερογενής φυτική ουσία 3-Ν-βουτυλοφθαλίδιο στο σέλινο χαλαρώνει τους μύες στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας τη διαστολή τους. Ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα της μπορεί να βρεθεί στο σέλινο. Το σέλινο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ως ανταγωνιστής του νατρίου. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σνακ, σε σαλάτες ή  σε smoothie. Από τους σπόρους μπορεί να παρασκευαστεί ένα έγχυμα. Πηγή

 Άλλα προτεινόμενα τρόφιμα  

Ψάρι 

Λιναρόσπορο

 Όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια) 

 Ντομάτες

 Συνιστάται προσοχή με:  

Αλάτι

 Αλκοόλ  

Γλυκόρριζα

 *Η Franziska Rubin είναι μια ολιστική γιατρός, τηλεοπτική παρουσιάστρια και συγγραφέας μπεστ σέλερ. Γεννημένη στο Ανόβερο το 1968, η γιατρός με διδακτορικό συντόνιζε το περιοδικό υγείας MDR «Hauptsache Gesund» σε εβδομαδιαία βάση από το 1998 έως το 2015. Ιδιαίτερο μέλημά της είναι να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ικανές συμβουλές και βοήθεια και να τους ενημερώνει για τις συναρπαστικές δυνατότητες της φυσιοπάθειας και της συμπληρωματικής ιατρικής. Μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών, ζει στην Αυστραλία στη λίμνη Ammer από τα μέσα του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου