Μακεδονία: Εκεί που φυλακίστηκε και βασανίστηκε ο Απόστολος Παύλος


16/7/2023

Η πρώτη γυναίκα που βαπτίστηκε Χριστιανή στην Ευρώπη, κατοικούσε στην Μακεδονία.

Και μάλιστα στους Φιλίππους της Καβάλας. 

Στους Φιλίππους μπήκαν οι βάσεις του χριστιανισμού στην Ευρώπη, κι αν η Ευρώπη δεν το θυμάται, όπως δεν θυμάται και τι σημαίνει Μακεδονία, το πράττει σκόπιμα. Ωστόσο, οι ρίζες της ιστορίας είναι τόσο βαθιές, που καμία ανθρώπινη πράξη δεν μπορεί να τις αφανίσει. 

Σε αυτήν την πόλη λοιπόν ζούσε η Αγία Λυδία η Πορφυροπώλις. Είχε γνωρίσει τον ιουδαϊσμό και τις διδασκαλίες του, αλλά δεν είχε αποδεχθεί ακόμα ολοκληρωτικά αυτή την θρησκεία. Εκείνη την εποχή ήρθαν στην πόλη δύο Απόστολοι του χριστιανισμού, ο Απόστολος και ο Σίλας. Τους άκουσε και αμέσως δέχθηκε τον λόγο του Ευαγγελίου.

Οι δύο Απόστολοι παρέμειναν στην πόλη για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχαν αρχικά σχεδιάσει, χάρη στην Αγία Λυδία, και κήρυτταν τον λόγο του Θεού. 

Μια νεαρή υπηρέτρια άρχισε να ακολουθεί τους δύο Αποστόλους, γιατί  λόγος τους έφερνε ηρεμία στην τρικυμισμένη της ψυχή. Η κοπέλα ήταν πολύ βασανισμένη, γιατί τα αφεντικά της την εκμεταλλεύονταν άγρια, επειδή πίστευαν ότι είχε το χάρισμα της μαντικής κι αυτό σήμαινε απόκτηση πλούτου για τους ίδιους. 

Ο Απόστολος Παύλος γιάτρεψε την νεαρή κοπέλα από το δαιμονικό πνεύμα που έδρευε μέσα της. Αλλά, τα αφεντικά της εξοργίστηκαν και κατήγγειλαν στις αρχές (την Μακεδονία τότε κατείχαν οι Ρωμαίοι) ότι ο Παύλος και ο Σίλας ήταν Ιουδαίοι κι έφερναν ξένα ήθη και έθιμα στον πληθυσμό της πόλης και θα προξενούσαν μεγάλο κακό. Ζήτησαν την φυλάκισή τους. Ταυτόχρονα, κατάφεραν να ξεσηκώσουν και τον όχλο κατά των Αποστόλων. 

Οι αρχές συνέλαβαν τους Αποστόλους, ράβδισαν τα κορμιά τους που γέμισαν πληγές, και έπειτα τους έριξαν στην φυλακή. Αδίστακτες καθώς ήταν οι αρχές, τους έδεσαν και στο όργανο καθηλώσεως και βασανισμού, που το αποκαλούσαν "ξύλο", για να μην μπορούν να δραπετεύσουν. 

Οι βασανισμοί όμως δεν πτοούσαν τους Αποστόλους. Συνέχισαν και από το κελί τους να κηρύττουν τον λόγο του Θεού στους άλλους φυλακισμένους. Ένα βράδυ, έγινε σεισμός  και όλοι οι έγκλειστοι αναστατώθηκαν τρομερά. Ξεσηκώθηκαν, έτοιμοι να δραπετεύσουν. Ο δεσμοφύλακας τρομοκρατήθηκε τόσο, που με το μαχαίρι του θέλησε να αυτοκτονήσει, γιατί οι ανώτεροι του θα τον τιμωρούσαν σκληρά για την απόδραση των κρατουμένων. 

Τότε, ο Απόστολος Παύλος ύψωσε την φωνή του και τον απέτρεψε από την αυτοκτονία, αφού τον ενημέρωσε ότι οι φυλακισμένοι ήταν όλοι εκεί. Ο δεσμοφύλακας εντυπωσιάστηκε από τον λόγο και την συμπεριφορά των Αποστόλων. Έπεσε στα γόνατα και, χωρίς πια να λογαριάζει την απειλή των αρχών, ζήτησε να μάθει περισσότερα για τον Θεό, ώστε να σωθεί κι αυτός. 

Ο άνθρωπος που ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει, βρήκε τον Θεό μέσα σε εκείνη την φυλακή, περιποιήθηκε τις πληγές που είχαν οι Απόστολοι από την καθήλωση και τα βασανιστήρια, και βαπτίστηκε Χριστιανός.

Ο Απόστολος Παύλος ζήτησε από τους στρατηγούς να τους απελευθερώσουν, γιατί ήταν Ρωμαίοι πολίτες, όπως και έγινε τελικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου