H Ασυνήθιστη Ιστορία ενός Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη


 28/7/2023

Ένα εντυπωσιακό αγγείο που κάποτε εκλάπη, μετά επέστρεψε στον τόπο του και τελικά παρέμεινε ξεχασμένο σε αποθήκες για 110 χρόνια...

Το πρώτο έκθεμα του Αθέατου Μουσείου, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, είναι «H Ασυνήθιστη Ιστορία ενός  Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη». 

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό εικονιστικό κρατήρα που φιλοτεχνήθηκε περί το 1300 π.Χ. στην Αργολίδα, ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυτελές σκεύος συμποσίου και τελικά προσφέρθηκε ως ταφικό δώρο στον τελευταίο του κάτοχο. 

 Στις αρχές του 20ου αιώνα η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα για τον εμπλουτισμό των αρχαιοπωλείων και των ιδιωτικών Συλλογών το έφερε στη Σμύρνη και από εκεί στην Αθήνα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε ένα είδος επιστροφής στον τόπο της προέλευσής του. 

Το πολύτιμο αγγείο με την αινιγματική παράσταση φυλάχθηκε ξεχασμένο και ασφαλές για 110 χρόνια. Αναδύθηκε από τις αποθήκες και εκτέθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη 22 Μαρτίου στην «Aίθουσα του Bωμού» (αιθ. 34), για να παραμείνει εκεί ως την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου