24 Αυγούστου 1779 απαγχονίστηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Οι προφητείες του σε πόλεις της Μακεδονίας μας


 24/8/2023

Πίσω στον χρόνο, 1779, 24 Αυγούστου. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έπαψε να υπάρχει στην γη. Οι δήμιοι του τού προξένησαν μαρτυρικό θάνατο στην αγχόνη (Κολικόντασι Βορείου Ηπείρου). 

Η εντολή του βασανισμού του δόθηκε από τον τοπικό ηγεμόνα Κουρτ πασά. Ήταν τόσο μεγάλο το μένος των δήμιων του, που, όταν ο Άγιος ξεψύχησε, πέταξαν το σώμα του στο ποτάμι.

Ο λαός μας από τότε μέχρι σήμερα τον αποκαλεί Πατροκοσμά, αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο του Θεού που στάθηκε ο πνευματικός πατέρας της Ελληνικής Επαναστάσεως. 

Ο Πατροκοσμάς πήγαινε από τόπο σε τόπο, για να πει στους σκλαβωμένους Έλληνες ότι πρέπει να μιλούν ελληνικά. 

«Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας».

Είναι τεράστιας σημασίας η συμβολή του Πατροκοσμά στην εθνική αφύπνιση του Γένους μας. Οι καιροί ήταν φρικτοί, η σκλαβιά αφόρητη. Αλλά ο ξεχωριστός άνθρωπος του Θεού, ο Πατροκοσμάς, άφοβα κήρυττε και τον λόγο του Θεού και την υποχρέωση των Ελλήνων να ξυπνήσουν και να τινάξουν από πάνω τους τον τουρκικό ζυγό. 

Έτσι, έγινε θρύλος, σύμβολο και πρότυπο για τους υπόδουλους Έλληνες. Και βέβαια, ο Πατροκοσμάς δεν θα μπορούσε να μην περπατήσει και στην σκλαβωμένη Μακεδονία μας. Πού πήγε και όσα προφήτευσε μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου