24/8/2020
Του Κοσμά του Αιτωλού σήμερα. Όλοι, όμως, τον αποκαλούμε Πατροκοσμά. Θαρρείς και χάρη σ΄ αυτή την λέξη τον αισθανόμαστε πιο κοντά μας!
Είναι βέβαιο ότι έχουμε, σήμερα παρά ποτέ, ανάγκη από τις διδαχές του Πατροκοσμά! Από τον θείο λόγο του που, ίσως, μας βοηθήσει να αγωνιστούμε με περισσότερη ελπίδα και ορμή για το έθνος μας.
Ο Πατροκοσμάς όργωνε την Ελλάδα την σκλαβωμένη, και το κέντρο βάρους του λόγου του ήταν: Να μάθουν οι Έλληνες γράμματα! Μόνο έτσι θα μπορούσαν να διώξουν τον τουρκικό ζυγό!
Και σήμερα πρέπει να μάθουν οι Έλληνες γράμματα! Πρέπει να μάθουν να αγαπούν τα σωστά γράμματα, για να μάθουν να αγωνίζονται σωστά για το έθνος!
Προφητείες του Αγίου Κοσμά
σε πόλεις της Μακεδονίας
-Το ποθούμενο θα ΄ρθει, όταν έρθουν δύο πασχαλιές μαζί. (Η προφητεία αυτή πραγματοποιήθηκε το 1912, όταν συνέπεσαν Πάσχα και Ευαγγελισμού μαζί, οπότε ελευθερώθηκε η Μακεδονία).
-Ω ευλογημένο βουνό, πόσες ψυχές γυναικόπαιδα θα σώσεις, όταν έλθουν τα χαλεπά χρόνια! (Σιάτιστα)
-Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα ψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε. (Σιάτιστα)
-Θα ΄ρθει καιρός να σας πάρουν οι εχθροί σας και την στάχτη από την φωτιά, αλλά σεις να μην αλλάξετε την πίστη σας, όπως θα κάμνουν οι άλλοι. (Σιάτιστα)
-Το κακόν θα έλθει μέχρι τον Σταυρόν και δεν θα μπορέσει να πάει κάτω. Μη φοβηθείτε. Μη φύγετε από τα σπίτια σας. (Γρεβενά) (Η προφητεία αυτή πραγματοποιήθηκε το 1940).
-Όταν θα πέσει ο κλώνος (που είναι στημένος ο Σταυρός), θα γίνει μεγάλο κακόν, που θα έλθει από το μέρος, όπου θα δείξει ο κλώνος. Και, όταν θα πέσει το δένδρον, θα γίνει ένα μεγαλύτερον κακόν. (Άγιος Κοσμάς Γρεβενών) (Πράγματι το 1940 που έπεσε ο κλώνος ήλθαν οι Ιταλοί, και όταν έπεσε το δένδρο η περιοχή καταστράφηκε από τον εμφύλιο το 1947).
-Ξένος στρατός θα έλθει, Χριστό θα πιστεύει, γλώσσα δεν θα ξέρει.
-Θα ΄ρθει και μια φορά ασκέρι ξένο που τον Χριστό θα πιστεύει. Αλλά σεις δεν θα το ξέρετε. (Αυτές οι δύο προφητείες πιστεύουμε ότι πραγματοποιήθηκαν, όταν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και σήμερα οι σκοπιανοί διεκδικούν την Μακεδονία).
Ο Άγιος Κοσμάς περπάτησε στους νομούς της Μακεδονίας, δίδαξε και προφήτευσε, εμψύχωσε και γέμισε με αγάπη τους Έλληνες, ώστε αυτοί να αντέχουν τα δεινά και να αγωνίζονται για την αγάπη του Χριστού και την ελευθερία του Γένους. Πήγε σε πολλές πόλεις των νομών Φλωρίνης, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Πιερίας, Χαλκιδικής, Καβάλας, αλλά και στην Θεσσαλονίκη.
Ακούραστα και με επιμονή, αυτή η Άγια Μορφή, ο Πατρο-Κοσμάς όπως τον αποκαλούσαν οι σκλαβωμένοι Έλληνες, κήρυττε τον Λόγο του Θεού, και δεν δίσταζε να κατονομάζει τα κακά που διέπρατταν οι εχθροί του Γένους, μα ακόμα και παππάδες που κανονικά θα έπρεπε να φωτίζουν τους ταλαιπωρημένους Έλληνες. Ξεσήκωνε τους σκλαβωμένους να μάθουν γράμματα, γιατί μόνο έτσι θα ήταν άξιοι και ικανοί να αποδείξουν την αγάπη τους για τον Κύριο και για την Πατρίδα.
Ο Πατρο-Κοσμάς δεν φοβήθηκε ούτε τον εχθρό ούτε τον ιερέα που δεν τιμούσε το ράσο του. Γιατί ήταν ο εκπρόσωπος του Θεού στην σκλαβωμένη γη των Ελλήνων και ο δουλευτής ο ακάματος του Έθνους.
Τελικά,
συκοφαντήθηκε άσχημα από εβραίους, γιατί θίγονταν τα συμφέροντά τους, και
απαγχωνίστηκε από τους τούρκους στις 24 Αυγούστου του 1779. Οι εχθροί τον
γύμνωσαν και τον έριξαν στον ποταμό Άψο. Δεν σεβάστηκαν ούτε την ανθρώπινη φύση
ούτε την άγια φύση του Πατρο-Κοσμά των Ελλήνων.
Οι ανωτέρω πληροφορίες (εδώ καταγράφονται σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης δημοτικής γλώσσας), έχουν ως πηγή τις σελίδες ενημέρωσης που εξέδωσαν: Η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και η Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού – Αρναία Χαλκιδικής. Καθώς και το μικρό βιβλίο από την Ιερά Μονή Παρακλήτου με τίτλο: Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για το Ρωμαίικο – Διδαχές και Προφητείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου