3/8/2023
Το 1816 ο Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα πούλησε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για 35.000 λίρες, το ποσό σήμερα έχει συλλεχθεί, ώστε η αρχαιοελληνική κληρονομιά να επιστρέψει στον τόπο της, αλλά! Οι Βρετανοί δεν θέλουν!
Το Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού (DCMS) αρνήθηκε τη δωρεά 35.000 λιρών για να «εξοφληθούν» τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα χρήματα συγκέντρωσε η Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) με crowdfunding στα πλαίσια της εκστρατείας που κάνει από το 1983 οπότε ιδρύθηκε.Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας δημοσιοποιούν νέες πληροφορίες που δείχνουν ότι το Μουσείο διαθέτει τεράστιο και μη εκτεθειμένο θησαυρό από ελληνικά αντικείμενα, καθώς προτρέπουν την βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την επανένωση.
Το 1816 ο χρεωμένος Λόρδος Έλγιν πούλησε τα Γλυπτά που αφαίρεσε από τον Παρθενώνα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για 35.000 λίρες, το οποίο στη συνέχεια τα έδωσε στη φροντίδα του Βρετανικού Μουσείου.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και των ελληνικών αρχών συνεχίζονται για την επανένωση αυτών των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου σώζονται τα άλλα μισά τους και τα οποία επισκέπτονται πάνω από 1,6 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Το ποσό των 35,000 λιρών που συνέλεξαν μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και της BCRPM συμβολικά αποπληρώνει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των Μαρμάρων.
Καθώς ο Ρίσι Σουνάκ αντιστρέφει την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική ότι κάθε ζήτημα επιστροφής αφορά τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, οι προσπάθειες να πειστεί η κυβέρνηση να παραμερίσει θεωρούνται κεντρικές για το μέλλον των Μαρμάρων.
«Πρόκειται για την αναγνώριση και τον εορτασμό του σημαντικού ρόλου που έπαιξε το Ηνωμένο Βασίλειο στην προστασία αυτών των απαράμιλλων έργων τέχνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να επανενωθούν στους πρόποδες του μνημείου από το οποίο τόσο λανθασμένα πάρθηκαν», είπε ο Τζορτζ Γκαμπριέλ, μέλος του BCRPM που προσπάθησε να παραδώσει την επιταγή.
Νέα στοιχεία για την κατοχή ελληνικών τεχνουργημάτων από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς το BCRPM δημοσίευσε τα ευρήματα μιας σειράς αιτημάτων υπό το νόμο για την “ελευθερία της πληροφόρησης” που ρίχνουν νέο φως στο Μουσείο και τα Γλυπτά:
• Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει 108.184 ελληνικά αντικείμενα
• Μόνο 6.493 αυτά τα αντικείμενα εκτίθενται.
• Από τις 3.382.000 αναζητήσεις που έγιναν στο ηλεκτρονικό αρχείο του Μουσείου μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιανουαρίου 2022, μόνο 1.936 έγιναν για τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» με 10.648 να αναφέρουν τη λέξη «Παρθενώνας».
Τα ευρήματα αντικρούουν το επιχείρημα ότι θα αδειάσει το Μουσείο εάν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς η Ελλάδα ζητά μόνο αυτά από την πληθώρα που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο.
Ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, μέλος της BCRPM είπε ότι, «το Βρετανικό Μουσείο δεν τηρεί αρχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι επισκέπτονται τις γκαλερί που περιέχουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα αυτή τη στιγμή, αλλά αν η χρήση της ψηφιακής συλλογής τους είναι κάτι άλλο, η ισχυριζόμενη κεντρική θέση των Γλυπτών στη συλλογή του Μουσείου φαίνεται λίγο υπερεκτιμημένη. Ήρθε η ώρα να τους ενώσουμε ξανά σε ένα Μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον σκοπό αυτό, το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα».
Το DCMS αρνήθηκε τη δωρεά, αλλά η BCRPM τους έδωσε επτά ημέρες επιπλέον για να το επανεξετάσουν. Πηγή: ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου