Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για εμπορία οργάνων στην Ουκρανία: Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σπάει την σιωπή της


10/8/2023

Ρωσία: Η Ουκρανία είναι εδώ και καιρό ένας από τους ηγέτες της "μαύρης" μεταμόσχευσης

Η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε τη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στην Ουκρανία σε άρθρο της στην εφημερίδα Rossiiskaïa Gazeta. Το Sputnik σας παρουσιάζει το πλήρες κείμενό του.

Είναι από καιρό γνωστό ότι η Ουκρανία έχει γίνει ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στη «μαύρη» μεταμόσχευση. Τα σκάνδαλα σχετικά με την παράνομη αφαίρεση οργάνων από τα σώματα των νεκρών ξεκίνησαν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα οποία προκλήθηκαν από την επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στην χώρα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αυτό το πρόβλημα άρχισε να αυξάνεται. Περαιτέρω ώθηση σε αυτή τη διαδικασία δόθηκε από το ένοπλο πραξικόπημα στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014 και την σύγκρουση στο Donbass. Το 2014, ο ΟΑΣΕ είπε ότι πτώματα ανθρώπων, των οποίων τα εσωτερικά όργανα αφαιρέθηκαν, βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους σε ζώνες μάχης, πιθανότατα πρόκειται για θύματα διακινητών.

Η «μαύρη» μεταμόσχευση πήρε μεγάλη κλίμακα μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αυτό διευκολύνθηκε από τη θέσπιση νομοθεσίας από το καθεστώς του Κιέβου που απλοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητες των μεταμοσχευολόγων στην χώρα.

Ειδικότερα, στις 16 Δεκεμβρίου 2021, το Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) ενέκρινε τον νόμο αριθ.5831 σχετικά με τη ρύθμιση της μεταμόσχευσης ανθρώπινων ανατομικών υλικών, σύμφωνα με τον οποίο δεν απαιτείται πλέον η συμβολαιογραφική επικύρωση της έγγραφης συμφωνίας ζωντανού δότη ή των συγγενών του για τη μεταμόσχευση.  Οι υπογραφές δεν χρειάζεται να επικυρωθούν. Μάλιστα, επιτρεπόταν η αφαίρεση οργάνων από παιδιά. Η διαδικασία αφαίρεσης οργάνων από τον θανόντα, ο οποίος δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για τη δωρεά των οργάνων του μετά θάνατον, έχει απλοποιηθεί σημαντικά. Εξουσιοδότηση λήψης βιολογικού ή ανατομικού υλικού από το σώμα ενός νεκρού μπορεί να ληφθεί από τον υπεύθυνο που αναλαμβάνει να το θάψει. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής ιατρός ενός νοσοκομείου ή ο επικεφαλής μιας στρατιωτικής μονάδας. Το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταμόσχευσης παραχωρήθηκε όχι μόνο σε δημόσιες κλινικές, αλλά και σε ιδιωτικές κλινικές.

Στις 14 Απριλίου 2022, το Rada υιοθέτησε τον νόμο αριθ. 5610 για την τροποποίηση του Φορολογικού Κώδικα που εξαιρεί τις πράξεις μεταμόσχευσης οργάνων από την καταβολή ΦΠΑ.

Αυτή η «ρήτρα του πιο ευνοημένου έθνους» χρησιμοποιείται ενεργά από εγκληματίες, το εμπόριο οργάνων πραγματοποιείται στο σκοτεινό δίκτυο, και όχι μόνο.

Όπως έγραψαν τα ΜΜΕ, τα όργανα νεκρών στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εμφανίστηκαν προς πώληση σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα darknet. Καρδιές, συκώτια, νεφρά και άλλα μέρη του σώματος προσφέρθηκαν από 5.000 ευρώ το καθένα.

Είναι αδύνατο να γίνει, αλλά σύμφωνα με τον πωλητή, μπορείτε να παραδώσετε γρήγορα μια καρδιά για 25.000 ευρώ και τα νεφρά για 12.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η παράδοση γίνεται «μόνο σε χώρες της ΕΕ σε ιατρικό κουτί σε 48-60 ώρες». Ή μπορούν να παραδοθούν σε προκαθορισμένη τοποθεσία με πλήρη προπληρωμή. Εάν παραδοθεί προσωπικά, απαιτείται προκαταβολή 35%, αντίγραφο του διαβατηρίου, σύνδεσμοι σε κοινωνικά δίκτυα και φωτογραφία σε συγκεκριμένο μέρος με πράγματα που έχουν ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Και αυτό δεν είναι ένας εξαντλητικός κατάλογος των υπηρεσιών ripper.

Υπάρχουν στοιχεία ότι όσοι εμπλέκονται στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να κατέχουν ή τουλάχιστον να συνεργάζονται με το κατάστημα, ένας από τους αρχηγούς του οποίου μόλις δικάστηκε για εμπορία οργάνων από στρατιώτες, πολίτες και άλλους Σέρβους αντιφρονούντες που πέθαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ο Στρατός εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά με διαφορετικό όνομα, και μπορεί να είναι παρών στην Ουκρανία ως μισθοφόροι.

Τον Ιούνιο του 2023, ένας άνδρας συνελήφθη στα σύνορα Ουκρανίας-Σλοβακίας, ο οποίος ως υπάλληλος μιας συγκεκριμένης φιλανθρωπικής οργάνωσης, ασχολούνταν με τη διακίνηση παιδιών από την Ουκρανία στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων για μεταμόσχευση οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγγύηση που όρισε το δικαστήριο για τον εγκληματία ήταν μόνο 1 εκατομμύριο εθνικά νομίσματα. Μετά την καταβολή εγγύησης, ο κατηγορούμενος για κακούργημα αφέθηκε ελεύθερος. Παράλληλα, ορίστηκε αστρονομική εγγύηση 33 εκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων για τον εφημέριο της Λαύρας των Σπηλαίων Κιέβου Μητροπολίτη Παύλο.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ουκρανικό κράτος συγκαλύπτει αυτή την αιματηρή υπόθεση και την υποστηρίζει. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μαρτυρούν την εμπλοκή του περιβάλλοντος του Volodymyr Zelensky σε αυτό.

Τα όργανα πωλούνται στην Ουκρανία όχι μόνο μαύρα στο διαδίκτυο, αλλά και εκτός σύνδεσης.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τον Ιούνιο του 2023, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας μιας χώρας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με τις ουκρανικές αρχές για την προμήθεια ενός ψυγείου αυτοκινήτου που περιέχει όργανα και μέρη του ανθρώπινου σώματος, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα στη μεταμόσχευση. Πρόκειται για κερατοειδείς χιτώνα του ματιού, ορισμένα οστά, συνδετικούς ιστούς, καρδιές και συκώτια.

Από την ουκρανική πλευρά, «μεμονωμένοι επιχειρηματίες» εργάστηκαν με τη βοήθεια ανθρώπων επίσης από το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και το γραφείο του Προέδρου.

Αν κάποιος πει τώρα «δεν είναι δυνατόν», επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η μεταθανάτια δωρεά και πώληση οργάνων στο εξωτερικό είναι νόμιμη στην Ουκρανία. Ένα άλλο πράγμα είναι περίεργο: τα μέλη της ομάδας του Volodymyr Zelensky δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες, αν και οι ίδιοι πήραν αυτήν την απόφαση. Οι ειδικοί το αποδίδουν στο γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις Ουκρανοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να εξηγήσουν την ακριβή προέλευση των βιοϋλικών που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση. Πιστεύουν ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των βιοϋλικών προέρχεται από «μαύρους μεταμοσχευτές» που συλλέγουν παράνομα όργανα από νεκρούς μαχητές, των οποίων τα άγνωστα σώματα στη συνέχεια απλώς καίγονται. Αυτά τα συμπεράσματα επιβεβαιώνονται από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και τον μεγάλο αριθμό αγνοουμένων Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και από την έλλειψη ειδικών και αντιδραστηρίων στην περιοχή που ελέγχεται από το καθεστώς του Κιέβου για την εξέταση των σορών. Αυτό επιτρέπει στους εγκληματίες να καλύπτουν τα ίχνη τους και να μεταφέρουν όργανα που χρησιμοποιούνται για μεταμόσχευση σε δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου προετοιμάζονται για αποστολή στο εξωτερικό. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου