Καρλ Γιούνγκ: Οι άθεοι πιστεύουν ότι είναι υπεράνθρωποι! Έχουν, όμως, χοντρό εγκέφαλο και κρύα καρδιά!


 30/8/2023

Καρλ Γιουνγκ: Οι χθεσινοί και οι προχθεσινοί που δεν πιστεύουν στον Θεό, ή που πιστεύουν ότι ο Θεός πέθανε, θεωρούν πως είναι υπεράνθρωποι και θεοί οι ίδιοι. Πρόκειται όμως για φυσιογνωμίες με χοντρό εγκέφαλο και κρύα καρδιά. 

Ο Καρλ Γιουνγκ (1875-1961), ο Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, δεν δίσταζε να αντιμετωπίσει τους προοδευτικούς της εποχής τους με ευθύ λόγο και παρρησία. Οι προοδευτικοί της εποχής μας συμπεριφέρονται και εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνοι του παρελθόντος.

Έγραψε λοιπόν ο Γιουνγκ για τον Θεό:

Η έννοια του Θεού είναι γενικά μια αναγκαία άλογη ψυχολογική λειτουργία, που δεν έχει να κάνει τίποτα με το πρόβλημα της ύπαρξης του Θεού: Αυτό το τελευταίο πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει ποτέ η ανθρώπινη διάνοια. Δεν μπορεί να υπάρξουν πραγματικές αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού. 

Άλλωστε και να υπήρχαν, θα ήταν περιττές, μια και η ιδέα ενός υπερανθρώπου θεϊκού όντος υπάρχει παντού. Βέβαια δεν είναι συνειδητή, είναι όμως ασυνείδητη, είναι δηλαδή ένας αρχέτυπος. Κάτι μέσα μας, στην ψυχή μας, έχει προέλευση υπερανθρώπινη, κι αν δεν είναι στ΄ αλήθεια ένας Θεός, είναι όμως η "γαστήρ", όπως λέει κι ο Παύλος. 

Το θεωρώ λοιπόν πολύ σοφό ν΄ αναγνωρίζουμε συνειδητά την ιδέα του Θεού. Αλλιώς θα γίνει κάτι άλλο θεός, κάτι λειψό συνήθως και κουτό, που επινοεί ευχάριστα το "φωτισμένο" μας συνειδητό. 

Η διάνοιά μας από πολύν καιρό κατάλαβε πως τον Θεό δεν μπορούμε να τον διανοηθούμε ακριβώς κι ακόμα περισσότερο ν΄ αποδείξουμε την ύπαρξή του και την μορφή της. Η ύπαρξη του Θεού είναι και θα μείνει πάντα ένα πρόβλημα χωρίς απάντηση. 

Αυτά έγραψε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Καρλ Γιουνγκ στο βιβλίο του "Η ψυχολογία του ασυνείδητου", εκδ. Α. Καραβία, 1956. 

 Ο Ελβετός ψυχίατρος δίδασκε στους ανθρώπους ότι είναι μεν καλό και συνετό να ακούν και να υπακούν στην λογική τους, ωστόσο πρέπει να έχουν κατά νου ότι η λογική, όσο όμορφη και τέλεια κι αν φαίνεται, είναι μονάχα μία από τις δυνατές διανοητικές λειτουργίες του ανθρώπου. 

Άλλες σοφές κουβέντες του Καρλ Γιουνγκ που μπορούν να μας βοηθήσουν στην καθημερινή μας βιοπάλη: 

-Η ζωή που δεν ζούμε, είναι μια αρρώστια που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

-Σε οτιδήποτε κι αν αντιστέκεστε, ακολουθήστε το.

-Η κατάθλιψη είναι σαν μια γυναίκα στα μαύρα. Αν εμφανιστεί, μην τρέξετε μακριά της. Προσκαλέστε την, προσφέρετε της μία θέση, εξυπηρετήστε την σαν καλεσμένη και ακούστε αυτά που έχει να σας πει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου