Σπήλαιο Αλιστράτης: Θαυμαστά αποτυπώματα του μακεδονικού χωροχρόνου! Τον επισκέπτη υποδέχεται η "Περσεφόνη"!


8/8/2023

Ένα από τα πιο όμορφα Σπήλαια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, βρίσκεται στην Αλιστράτη Σερρών. Από τον μύθο μέχρι την πραγματική επίσκεψη σε αυτό το Σπήλαιο, ο επισκέπτης μαγεύεται, ταξιδεύοντας στον ελληνικό μακεδονικό χωροχρόνο!

Καθ΄ οδόν προς το Σπήλαιο Αλιστράτης
Σταλακτίτες και σταλαγμίτες μαζί με μια ιδιαίτερη ποικιλομορφία χρωμάτων, εμπνέουν την φαντασία του επισκέπτη αυτού του Σπηλαίου: Πόσα θαυμαστά έχει δημιουργήσει η φύση στην πατρίδα μας, έργα τέχνης πραγματικά, χωρίς την παραμικρή συμβολή του ανθρώπου! 


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σπήλαιο Αλιστράτης υπάρχουν σπάνιοι εκκεντρίτες. Πρόκειται για σπάνιους σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν μέσα στο Σπήλαιο, αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες! Χάρη σ΄ αυτούς τους εκκεντρίτες, το συγκεκριμένο Σπήλαιο είναι μοναδικό στην πατρίδα μας. Επίσης, ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Σπηλαίου είναι οι μοναδικοί μικροσκοπικοί οργανισμοί που υπάρχουν μέσα του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. 

Το Σπήλαιο Αλιστράτης ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη. Είναι επισκέψιμο από το 1998. 

Το ρομπότ Περσεφόνη 
Η έκπληξη που περιμένει τον επισκέπτη σήμερα στο Σπήλαιο Αλιστράτης είναι η Περσεφόνη!

Πρόκειται για το ρομπότ που συναντά ο επισκέπτης στην είσοδο του Σπηλαίου, το οποίο στα ελληνικά και στα αγγλικά, με μια ιδιαίτερη βραχνή φωνή, τού δίνει πληροφορίες για το Σπήλαιο. 

Το όνομα Περσεφόνη δεν είναι τυχαίο. Αφού, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, κοντά στο Σπήλαιο της Αλιστράτης βρισκόταν η Πύλη του Άδη, εκεί όπου ο θεός του Άδη Πλούτωνας οδήγησε την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας, την οποία είχε κλέψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου