21/9/2023
Νικολάου Μιχαήλ, δολοφονήθηκε από Άγγλους στρατιώτες, γιατί ήθελε να δει την πατρίδα του ελεύθερη, σαν σήμερα, 21 του Σεπτέμβρη. Τον θυμάται κανείς;
Νικολάου ΜιχαήλΓεννήθηκε στο χωριό Μεσόγη, της επαρχίας Πάφου, το 1934.
Έπεσε στο χωριό του στις 21 Σεπτεμβρίου 1958, αφού πυροβολήθηκε από Άγγλους στρατιώτες.
Γονείς : Νικόλας Θρασυβούλου και Εύα Νικολάου
Αδέλφια : Πάτρα, Αρχοντία, Ερμίνα, Φωτεινή, Ανδρέας
Ο Μιχαήλ Νικολάου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μεσόγης και στο Λιασίδειο Γυμνάσιο Πάφου. Εργαζόταν ως οδηγός σε ιδιόκτητο λεωφορείο, με το οποίο εξυπηρετούσε και τις ανάγκες των ομάδων της Οργάνωσης των χωριών Μεσόγης, Τριμιθούσας και Μέσα Χωριού, στις οποίες ήταν και ο ίδιος μέλος. Μετέφερε επίσης την αλληλογραφία και οπλισμό από την Πάφο στα χωριά αυτά σε κρύπτη, την οποία είχε κατασκευάσει στο λεωφορείο του.
Το Σεπτέμβριο του 1958 μετέφερε στο χωριό του από την Πάφο επιτόπιας κατασκευής ηλεκτρική νάρκη, τύπου υδροσωλήνας, βάρους 35 περίπου κιλών με προορισμό τη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Άγγλων. Η νάρκη αυτή χρησιμοποιήθηκε από συναγωνιστές του στις 21 Σεπτεμβρίου 1958 σε επίθεση εναντίον στρατιωτικού οχήματος, το οποίο και έπληξε στο δρόμο Πάφου – Μεσόγης – Τσάδας μέσα στο χωριό Μεσόγη. Η επίθεση αποτελούσε αντίποινο για το θάνατο του Χαράλαμπου Καλαϊτζή και του Ιάκωβου Χριστοδουλίδη, τους οποίους σκότωσαν Άγγλοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια βαρβαροτήτων, που διέπραξαν εναντίον των κατοίκων των χωριών της περιοχής Κάθικα – Αρόδων της επαρχίας Πάφου.
Ο Μιχαήλ Νικολάου που βρισκόταν στην περιοχή, εισήλθε μετά την έκρηξη σε κοντινό καφενείο, όπου δυνάμεις ασφαλείας, που επέβαιναν δεύτερου αυτοκινήτου που ακολουθούσε, τον συνέλαβαν και, αφού τον οδήγησαν στον τόπο της έκρηξης, τον πυροβόλησαν προς εκφοβισμό. Στη συνέχεια τον κυνήγησαν πυροβολώντας τον και τον έπληξαν επανειλημμένα, σκοτώνοντάς τον κοντά στο καφενείο όπου τον είχαν συλλάβει.
Η απάντηση της ΕΟΚΑ, για την εν ψυχρώ δολοφονία του, ήταν ενέδρα
μεταξύ των χωριών Μεσόγης – Μέσα Χωριού, στις 2 Οκτωβρίου 1958, εναντίον
πεζής αγγλικής στρατιωτικής περιπόλου 30 στρατιωτών, στην οποία πήραν
μέρος δώδεκα αγωνιστές, μέλη της ανταρτικής ομάδας της περιοχής, με τη
συμμετοχή και αγωνιστών του χωριού Μεσόγη. Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου