Ιωάννης Καποδίστριας, 27 Σεπτεμβρίου 1831: Ζωντανό ρεπορτάζ της δολοφονίας και η κηδεία του άχραντου Κυβερνήτη της Ελλάδος

27/9/2023

Τρομερόν και φρικτόν άκουσμα! Δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης! Ο λαός με δάκρυα και ολολυγμούς υπεδέχετο το νεκρό κορμί του...

              Ζωντανό ρεπορτάζ της δολοφονίας

             Ο συγγραφέας Τάσος Βουρνάς μας παραδίδει όσα γράφτηκαν για την δολοφονία του Κυβερνήτη από την Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος, την εποχή εκείνη:

             Τρομερόν και φρικτόν άκουσμα! Μέγα και ανήκουστον δυστύχημα κατέλαβε την Ελλάδα! Άνδρες αιμάτων κατέβαψαν τας ανοσίους χείρας των εις το αίμα του Πατρός της Πατρίδος.

             Το πρωί της παρελθούσης Κυριακής, 27 του λήγοντος μηνός, ενώ η αείμνηστος Αυτού Εξοχότης εισήρχετο κατά το σύνηθες εις τον ενταύθα ναόν του Αγίου Σπυρίδωνος διά να προσφέρη την πνευματικήν λατρείαν εις τον Ύψιστον εν μέσω του λαού, εις τον οποίον η παρουσία του ενέπνεε την φιλοστοργωτάτην παρηγορίαν, και η ευσέβειά του, το παράδειγμα της ακροτάτης των αρετών, δύο αλιτήριοι, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, τον αφήρεσαν, την ζωήν, και αφήρεσαν εκ μέσου του έθνους τον αγαπητόν αρχηγόν του.

             Οποία εκπληκτική λύπη και αδημονία κατεκυρίευσεν ευθύς όλους! Ποίοι κοπετοί και θρήνοι ανδρών, γυναικών και παίδων συνώδευσαν το λείψανον της αοιδήμου Α. Ε. εις το παλάτιον! Ο λαός ιδών εμπροσθέν του πραχθείσαν την μεγίστην ανοσιουργίαν, εκινήθη εις τοσαύτων αγανάκτησιν, ώστε ο μεν πρώτος των εθνοκαταράτων τούτων πατροκτόνων έλαβεν ευθύς τα επίχειρα του τρομερού εγκλήματός των, ο δε έτερος δεν ήθελεν διαφύγει και αυτός την κοινήν οργήν, αν δεν έφθανε να καταφύγη εις τον οίκον του Κυρίου Αντιπρέσβεως της Γαλλίας, όστις τον παρέδωκεν ύστερον κατά ζήτησιν της Γερουσίας…

             Η εφημερίδα αναφέρει τα τεκταινόμενα μετά την δολοφονία, δηλαδή την άμεση σύσταση επιτροπής για να μην μείνει εντελώς ακυβέρνητη η πατρίδα και για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και συμπληρώνει:

             Ελπίζομεν ότι ο κατά τας επαρχίας λαός και τα στρατεύματα, ως κινούμενοι από τα αυτά αισθήματα με τους εν τη πρωτευούση, ενθυμούμενοι τα εκ της αταξίας και απειθείας δεινά, και πρόσφατά έχοντες τα εκ της ευταξίας αγαθά, θέλουν αισθανθή ότι η ομόνοια και η προς τους νόμους της Πατρίδος απαράτρεπτος υπακοή είναι τα μόνα μέσα, δι΄ ων δύνανται να συντελέσωσι σήμερον εις τον μέγαν σκοπόν της Προσωρινής Κυβερνήσεως, όστις είναι το να προφυλάξη το έθνος κατά τας δεινάς ταύτας ώρας από τους κινδύνους, της αναρχίας και των διχονοιών.

             Όλοι οι αληθώς φιλοπάτριδες χρεωστούν να προσφέρωσι την ειλικρινή σύμπραξιν των. Όλοι ας συγκεντρωθώμεν κύκλω της Κυβερνήσεώς μας, και διά της αφοσιώσεώς μας, ας δώσωμεν εις χείρας της το ισχυρόν όπλον της ομονοίας μας, διά να μας περάση αβλαβείς από τας παρούσας δεινάς περιστάσεις.

 

             Η κηδεία

             Η ίδια εφημερίδα μας δίνει πληροφορίες για την κηδεία του Κυβερνήτη, το σώμα του οποίου έμεινε ταριχευμένο για περίπου 25 ημέρες στην μητρόπολη του Ναυπλίου. Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα γράφει:

             Την Κυριακήν προχθές, 18 του μηνός, ετελέσθη η κηδεία της Α. Ε. του αοιδίμου Κυβερνήτου με την ανήκουσαν εκκλησιαστικήν, πολιτικήν και στρατιωτικήν διακόσμησιν. Η επικήδειος πομπή ανεχώρησε την 12 ώραν από του παλατίου της Κυβερνήσεως και υπήγεν εις τον ναόν του Αγ. Γεωργίου…

             Η συνοδία περιήλθε μέγα μέρος της πόλεως. Όλαι δε αι οικίαι αι παρά την οδόν κείμεναι, δι΄ ης επέρασεν, επενθοστόλουν…

             Δεν είναι κανείς, του οποίου η καρδιά, όσον άτεγκτος και αν είναι, δεν ήθελε συντριβή από το οικτρότατον τούτον θέαμα. Όπου έφθανεν ο νεκρός το αοιδίμου Κυβερνήτου, με δάκρυα και ολολυγμούς υπεδέχετο, θρηνούντων και αναβοώντων τον  π α τ έ ρ α! τ η ν  ε λ π ί δ α. Συντέμοντες δε τον λόγον, πρέπει να ομολογήσωμεν χωρίς να μεταχειρισθώμεν καμμίαν υπερβολήν, ότι είναι των αδυνάτων να περιγράψη τις την βαθείαν θλίψιν, ήτις κατεκυρίευσεν εις αυτήν την περίστασιν όλους τους ανθρώπους". 

Απόσπασμα από το βιβλίο: Ιωάννης Καποδίστριας - Ο άχραντος Κυβερνήτης της Ελλάδος - Ποιοι τον σκότωσαν τελικά; 

Η πατρίδα μας, από εκείνη την καταραμένη ημέρα της δολοφονίας του Καποδίστρια, δεν μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της. Δεν μπόρεσε, γιατί, από τότε και μέχρι σήμερα κυβέρνησαν, και κυβερνούν, διεφθαρμένοι την Ελλάδα μας, που μόνο άρπαζαν, και αρπάζουν, τα πλούτη της και τα πουλούσαν στους ξένους, και τα πουλούν ακόμα, κάνοντας ταυτόχρονα και ένα γενναίο κομπόδεμα για τους ίδιους και τα δισέγγονα τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου