Όμηρος: Τεράστια η σημασία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας για τις κοινωνίες - Τι έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ για τον Έλληνα ποιητή

Ένας από τους παλαιότερους πάπυρους της Ιλιάδας

14/9/2023

Όμηρος, ο αρχαίος Έλληνας ποιητής από τον οποίο προέρχονται τα πρώτα έργα της ελληνικής και κατ΄ επέκταση της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. 

Είναι ο συγγραφέας της Ιλιάδας και της Οδύσσειας (και όχι μόνο), και η γλώσσα που έγραφε ήταν ένας "μαγικός" συνδυασμός δύο διαλέκτων, της ιωνικής και της αιολικής που ομιλούνταν κυρίως στην Μικρά Ασία.

Ο Ιλιακός Πίνακας
Ο Ιλιακός Πίνακας - Ο λαγόνιος πίνακας αντιπροσωπεύει μια σειρά επεισοδίων από την Ιλιάδα

ΤΡΩΙΚΟΣ (sc.pinax) - Ο εν λόγω πίνακας με τίτλο ΤΡΩΙΚΟΣ (sc pinax) έχει σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο και την καταστροφή της Τροίας σύμφωνα με τον Στησίχορο (ΙΛΙΟΥ ΠΕΡΣΙΣ ΚΑΤΑ ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΝ), ΙΛΙΑΔΑ ΟΜΗΡΟΥ, Aetiopiw Arctinow της Μιλήτου και Μικρή Ιλιάδα Λέσχη Πύρρα. 

Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική σύνθεση, όπου βλέπουμε σκηνές της ζωφόρου της ραψωδίας Α της Ιλιάδας. Επίσης, υπάρχουν σκηνές από την ραψωδία Β έως την ραψωδία Η. Οι σκηνές συνοδεύονται από επιγραφές δίνοντας τα ονόματα από τους κύριους χαρακτήρες στα δρώμενα.  

 

Μωσαϊκό στον Όμηρο - Πρόκειται για ένα σπάνιο και υπέροχο μωσαϊκό της ελληνιστικής περιόδου, όπου ο Όμηρος παριστάνεται νέος και όχι τυφλός.

Μωσαϊκό στον Όμηρο

Η τεράστια σημασία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας: Εκφράζουν την ηρωική μοίρα της ανθρώπινης προσπάθειας και μία ηθική γεμάτη αρχοντιά!

"Ο Όμηρος παραμένει για εμάς ο εκπρόσωπος του αρχαϊκού ελληνικού πολιτισμού. Έχουμε ήδη μιλήσει για την αξία του ως ιστορικού μάρτυρα στην αρχαιότερη ελληνική κοινωνία, αλλά η αθάνατη εικόνα του για τον αρχαίο ιπποτικό κόσμο είναι κάτι περισσότερο από την ακούσια αντανάκλαση της πραγματικότητας σε ένα έργο τέχνης. 

Η αριστοκρατία, με τις περήφανες παραδόσεις και τα απαιτητικά ιδανικά της, επέτρεψε στην ομηρική ποίηση να εκφράσει μια από τις υψηλότερες μορφές της ζωής του πνεύματος. Και αυτό είναι που εξηγεί γιατί τα ίδια τα ποιήματα ζουν και κινούνται. 

Έτσι, όσον αφορά την Ιλιάδα, η βαθιά πνευματική της ουσία είναι το πάθος και η ηρωική μοίρα της ανθρώπινης προσπάθειας. 

Η Οδύσσεια, από την πλευρά της, εμπνέεται από την ψυχολογία του ανθρώπου στα πλαίσια μιας κουλτούρας και ηθικής γεμάτης αρχοντιά. Η ίδια η κοινωνία που δημιούργησε έναν τέτοιο τύπο ζωής χάθηκε χωρίς ίχνος. Αλλά η εικόνα που έδωσε η τέχνη του Ομήρου ήταν να αποτελέσει το βασικό ιδανικό όλου του ελληνικού πολιτισμού. (Παιδεία, ο σχηματισμός του Έλληνα ανθρώπου) 


Τι έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ για τον Όμηρο

Όμηρος είναι μία από τις ιδιοφυΐες που λύνουν αυτό το όμορφο πρόβλημα της τέχνης, το πιο όμορφο ίσως από όλα, την αληθινή απεικόνιση της ανθρωπότητας που προκύπτει από την ανάπτυξη του ανθρώπου, δηλαδή τη γενιά από το πραγματικό στο ιδανικό. Μύθος και ιστορία, υπόθεση και χίμαιρα, παράδοση και επιστήμη συνθέτουν τον Όμηρο. Είναι απύθμενος... 

Ο Όμηρος για τους Έλληνες ήταν θεός, είχε ιερείς, τους Ομηρίους. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου