Μεγάλο σκάνδαλο στην Ευρώπη: Η πολωνική κυβέρνηση ύποπτη για λαθρεμπόριο


 18/9/2023

Ένα τεράστιο σκάνδαλο με τις βίζες συγκλονίζει αυτήν την περίοδο την πολωνική κυβέρνηση και ολόκληρο τον χώρο Σένγκεν. Πωλήθηκαν βίζες εργασίας;

Πολωνία. Υπάρχουν υποψίες ότι η Πολωνία έχει φέρει παράνομα στην ΕΕ έως και 350.000 μετανάστες εργάτες μόνο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι λαθρέμποροι και προφανώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν έως και 40.000 δολάρια ανά βίζα. Ο υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau (68) και ο αναπληρωτής του Piotr Wawrzyk (55), ο οποίος έκτοτε απολύθηκε, βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών φέρεται να έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κλινική.

Μεταξύ άλλων, ο Wawrzyk λέγεται ότι πίεσε τουλάχιστον 400.000 αλλοδαπούς εργάτες να έρχονται στην Πολωνία κάθε χρόνο και να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για 20 χώρες. Δύο εκατομμύρια αλλοδαποί πρόκειται να διακινηθούν στην ΕΕ ως έκτακτοι εργαζόμενοι τα επόμενα χρόνια. Οι Γερμανοί και οι Σουηδοί συνοριοφύλακες έχουν ήδη επισημάνει την περίεργη αύξηση των βίζας για την Πολωνία.

Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς CBA διερευνά επί του παρόντος τις καταγγελίες. Οι ερευνητές στοχεύουν όχι λιγότερες από 250.000 βίζες που έδιναν στους μετανάστες πρόσβαση στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον χώρο Σένγκεν. 

 Κάθε τρίτη βίζα εργασίας της ΕΕ προέρχεται από την Πολωνία  

Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, η Πολωνία έχει εκδώσει περίπου το ένα τρίτο όλων των θεωρήσεων εργασίας στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα εξέδωσε τις περισσότερες βίζες το 2022 με 700.000, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 540.000 και την Ισπανία με 460.000 βίζες. Η πολωνική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παράσχει στοιχεία για το 2023 στην ΕΕ. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου