Η Γαλλίδα Ζακλίν ντε Ρομιγί (1913-2010), κλασική φιλόλογος και ελληνίστρια, δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον σοφό αρχαιοελληνικό κόσμο με την μοναδική γλώσσα και τον αξεπέραστο πολιτισμό του!
Τόσο πολύ θαύμαζε την πατρίδα μας, που ο "Νουβέλ Οψερβατέρ" την είχε αποκαλέσει κάποτε "Κυρία Ελλάδα"!Είναι αυτή που είπε ότι η Ελληνική γλώσσα βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν την δική τους γλώσσα!
Είναι αυτή που είπε ότι όποιος σήμερα σκέφτεται, σκέφτεται Ελληνικά έστω κι αν δεν το ξέρει, κι αν δεν το υποπτεύεται!
Το 1995 η Ζακλίν ντε Ρομιγί έλαβε την ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού. Όταν πέθανε, στα 97 της χρόνια, εξυμνήθηκε από το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού: "Σε στιγμές
δύσκολες για την Ελλάδα, όπου η φήμη της τίθεται συχνά υπό αμφισβήτηση, η
φωνή και το έργο της Ζακλίν ντε Ρομιγί υπήρξαν καθοριστικά για την
υπενθύμιση και ανύψωση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής
γραμματείας. Σπάνια η χώρα μας αξιώθηκε τέτοιους συμμάχους. Η Ελλάδα
σήμερα πενθεί".
Για την Ζακλίν ντε Ρομιγί, μόνο η αρχαία Ελλάδα μπορούσε να βοηθήσει την Δύση να στραφεί ξανά στην διανόηση και στον ανθρωπισμό, σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας.
Είχε πει: "Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην λογοτεχνία, στη σκέψη, στη φιλοσοφία. Οι αρχαίοι Έλληνες εφεύρισκαν τα πάντα. Δεν μπορούμε να μη δούμε ότι η Ελλάδα ανακάλυψε τη δημοκρατία, την τραγωδία, την κωμωδία, την ιστορία, την ρητορική, την διαλεκτική αλλά κυρίως οι Έλληνες είχαν μια εκπληκτική ικανότητα να πηγαίνουν στην ουσία και να πραγματοποιούν θαύματα και πολιτισμό!"
Την μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα, την χρωστά στην μητέρα της, αφού όταν ήταν έφηβη πήρε ως δώρο ένα αντίτυπο της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Αυτόν ήταν! Λάτρεψε τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό κι έκτοτε αφοσιώθηκε με πάθος και αγάπη στον αρχαιοελληνικό κόσμο και τα διαχρονικά του επιτεύγματα.
Προειδοποιούσε τους ανθρώπους να μάθουν να σκέφτονται, να μην χρησιμοποιούν απλά τις λέξεις, χωρίς να πηγαίνουν στην ουσία των πραγμάτων:
"Το να μάθεις να σκέφτεσαι, να είσαι ακριβής, να ζυγίζεις τις λέξεις σου, να ακούς τον άλλον, σημαίνει να είσαι ικανός να διαλέγεσαι και είναι το μόνο μέσο για να αναχαιτισθεί η τρομακτική βία που αυξάνεται γύρω μας. Ο λόγος είναι ένα φρούριο κατά της κτηνωδίας. Όταν δεν ξέρουμε, όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όταν ο λόγος δεν είναι επαρκής, όταν δεν είναι αρκετά επεξεργασμένος επειδή η σκέψη είναι ασαφής και μπερδεμένη, δεν απομένουν παρά οι γροθιές, τα χτυπήματα, η άξεστη, βλακώδης, τυφλή βία…»
Πόσο δίκιο έχει! Πόσο έχουμε ανάγκη από την ορθή, φιλοσοφημένη και βαθιά σκέψη! Αν δεν επιστρέψουμε, εμείς οι Έλληνες, στην ουσία των πραγμάτων, δεν θα οδηγηθεί μόνο η πατρίδα μας στην βία, στην συμφορά και στο τέλος, αλλά ολόκληρη η Δύση!...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου