Χρήστος Τραϊνός, ο άγνωστος ήρωας ετών 70: Δεν φοβήθηκε τις απειλές των Βούλγαρων που τελικά δολοφόνησαν και αυτόν και τον γιο του

Όταν το Μοναστήρι ήταν Ελληνικό
9/10/2023

Ο Χρήστος Τραϊανός από την Πελαγονία είναι ένας από τους πολλούς άγνωστους ήρωες του Ελληνισμού, στα δύσκολα εκείνα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες απειλούσαν τον ίδιο και τα παιδιά του. Ιδού η σθεναρή και περήφανη συμπεριφορά του:

Ο πρόκριτος της Βελουσίνας Χρήστος Τραϊανός είναι το πρώτον επίσημον θύμα των Βουλγάρων κομιτατζήδων εν τη επαρχία Πελαγονίας. Χρηστός πολίτης ο Χρήστος και αφοσιωμένος εις την Μεγάλην του Χριστού Εκκλησίαν τέκνον. 

Επειδή ήσκει επιρροήν, ου μόνον επί της ιδιαιτέρας του πατρίδος Βελουσίνας, αλλά και επί δέκα επτά πέριξ χωρίων, γίνεται στόχος του βουλγαρικού κομιτάτου.

Πολλάκις τον ειδοποίησαν ότι θα φονεύσουν αυτόν, τας θυγατέρας του και τον υιόν του και ότι θα καταστρέψουν τα κτήματά του και τα υπάρχοντά του, όμως ηρωικώτατα απήντα: 

"Δύνασθε να εκτελέσητε τα πάντα, όμως ουδέποτε θα κατορθώσητε να αποσπάσητε εκ της Ορθοδοξίας ούτε εμέ ούτε την οικογένειάν μου ούτε την Βελουσίναν ούτε τα πέριξ χωρία".

Ο εβδομηκοντούτης γέρων έρχεται μετά του υιού του Ευαγγέλου εις το Μοναστήριον. Επιστρέφοντες την επομένην εις την πατρίδα των εμπίπτουν εις ενέδραν Βουλγάρων... διά να αποτελέσουν τους πρώτους εθνομάρτυρας της επαρχίας Πελαγονίας

Τα λείψανά των μένουν επί των χιόνων". Πηγή: Αθ. Γερομίχαλος, "Η εθνική δράσις του Πελαγονίας Ιωακείμ". 

Η περιορισμένη λογική μας και η κορεσμένη από την σύγχρονη διαφθορά ψυχή μας, σχεδόν αδυνατούν να καταλάβουν και να αποδεχθούν ότι υπήρχαν τόσο γενναίοι και ασυμβίβαστοι Έλληνες! Ο Χρήστος Τραϊανός δεν φοβήθηκε τους κομιτατζήδες, ούτε όταν αυτοί απείλησαν την αγαπημένη του οικογένεια. 

Εμείς στην θέση του θα προσπαθούσαμε να έρθουμε σε οικονομικές δοσοληψίες με τον εχθρό, όχι μόνο για να σώσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και για να επωφεληθούμε οικονομικά εις βάρος του έθνους και της ελευθερίας της Μακεδονίας μας. Αυτό το αποδείξαμε δυστυχώς και τραγικώς με την ψευδοσυμφωνία των Πρεσπών. Τέτοιοι καταντήσαμε, επικίνδυνοι για την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας!... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου