Πώς ο Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ της Μακεδονίας απέδειξε στους Ελλανοδίκες ότι είναι Έλληνας!

Αργυρός στατήρας του Αλέξανδρου Α΄

 24/2/2024

Διακόσια χρόνια μετά που ο Ησίοδος έγραψε για τον Μακεδόνα και τον Μάγνητα, παρέχοντας σε όλους τις αποδείξεις ότι η Μακεδονία είναι Ελλήνων τόπος, προέκυψε ένα πρόβλημα που θυμίζει τα κατοπινά μετά Χριστόν χρόνια, όταν οι εχθροί του Ελληνισμού ήθελαν (και θέλουν ακόμα) να αποκόψουν την Μακεδονία από την Ελλάδα.

Ήταν στα 500 ή 496 π.Χ. όταν οι Ελλανοδίκες των Ολυμπιακών αγώνων βρέθηκαν μπροστά σε μια ένσταση που θυμίζει σημερινές εποχές.

Στην Ολυμπία είχαν κατέβει για να μετάσχουν στους αγώνες αθλητές από τη Μακεδονία μ΄ επικεφαλής τον βασιλιά Αλέξανδρο Α΄. Αυτόν που λίγα χρόνια αργότερα, στις Πλαταιές, θα κοινοποιούσε τα σχέδια του Μαρδόνιου στο ελληνικό στρατόπεδο, επειδή, όπως είπε, "ήταν Έλληνας και δεν ήθελε να δει τις ελληνικές χώρες σκλαβωμένες στους Πέρσες". 

Στην Ολυμπία, έπεσε πανικός στους αντιπάλους και κάποιοι πρόβαλαν το επιχείρημα πως οι αγώνες είναι μόνο για Έλληνες. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος έπρεπε ν΄ αποδείξει την ελληνικότητά του, για να μπορέσει ν΄ αγωνιστεί. Την απέδειξε παρουσιάζοντας το γενεαλογικό του δέντρο.

Το παραθέτει συνοπτικά ο Θουκυδίδης στο 2ο βιβλίο της Ιστορίας του. Το παραθέτει και ο Ηρόδοτος στο 8ο βιβλίο της δικής του Ιστορίας: ήταν γιος του Αμύντα, κι αυτός του Αλκέτα, που ήταν γιος του Αερόπου, κι εκείνος του Φιλίππου (του Α΄,  ο Β΄ δεν είχε γεννηθεί ακόμη) κι αυτός του Αργαίου που είχε πατέρα τον Περδίκκα. Κι όλοι γνώριζαν πως ο Περδίκκας ήταν απόγονος του Τήμενου. 

Για να θυμίσουμε ποιος ήταν ο Τήμενος, πρέπει να πάμε πολύ πίσω, στον χώρο της μυθολογίας. Σύμφωνα με αυτή, ο Ευρυσθέας έδιωξε τους γιους και τους απογόνους του Ηρακλή από την Πελοπόννησο. 

Οι Ηρακλείδες βρήκαν φιλοξενία στην Αθήνα του Θησέα, οργανώθηκαν και, τρεις γενιές αργότερα, ξεκίνησαν την εκστρατεία που ονομάστηκε "κάθοδος των Ηρακλειδών". Η εκστρατεία κατέληξε στην κατάκτηση της Πελοποννήσου. Αρχηγοί των Ηρακλειδών ήταν ο Κρεσφόντης, ο Αριστόδημος κι ο πρόγονος του Περδίκκα, ο Τήμενος, που του έλαχε η Αργολίδα. 

Μ΄ άλλα λόγια, οι βασιλιάδες της Μακεδονίας κατάγονταν από τον Δία και τον Ηρακλή κι ήταν τόσο Έλληνες, όσο κι οι βασιλιάδες της Σπάρτης και οι Αλευάδες της Θεσσαλίας. 

Ιστορία, αρχαιολογία και παράδοση δένουν σε μια σφιχτή πλεξίδα και δεν επιτρέπουν παρερμηνείες.

Η γη των Μακεδόνων ήταν, είναι, και από τους Έλληνες εξαρτάται να παραμείνει ελληνική. Πηγή: Πατριδογνωσία (Έθνος Κυριακής), τεύχος 63, Απρίλιος 2003 - Φωτογραφία: wikipedia.org

Σήμερα, η ίδια εφημερίδα, υπό άλλη βέβαια διεύθυνση, αποκαλεί τα Σκόπια ως "Βόρεια Μακεδονία", αδιαφορώντας τελείως για την ανθελληνική προπαγάνδα των Σκοπιανών που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στο "μακεδονικό" έθνος και μιλούν την "μακεδονική" γλώσσα. Ούτε ένα άρθρο που να διαολοστέλνει τους πολιτικούς που πρόδωσαν, και προδίδουν, το έθνος των Ελλήνων!... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου