Ο εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός: Δολοφονήθηκε άγρια από τους τούρκους

 
16/3/2024

Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός (Ικόνιο 1877-Οκτώβριος 1911) δεν ήταν ένας συνηθισμένος Έλληνας και παπάς! Γιατί κουβάλησε στις πλάτες του τα φοβερά πάθη του Έθνους μας!

Δεν δίστασε να τα βάλει με τους τούρκους, με τους βούλγαρους κομιτατζήδες και με τους ρουμανίζοντες, στόχος των οποίων ήταν η αρπαγή της Μακεδονίας από την Ελλάδα. Όταν έδωσε την ζωή του για την γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν μόνο 34 ετών!... 

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς στυλοβάτες του Μακεδονικού Ελληνισμού. Με πάθος και τόλμη προασπιζόταν την ταυτότητα των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών. Με κάθε τρόπο και αδιαφορώντας για τον εαυτό του, προσπαθούσε να στηρίζει τους Έλληνες Ορθοδόξους, και γι΄ αυτό τον λόγο έκανε περιοδείες σε όλα τα χωριά της επαρχίας. 

Μιλούσε για το Ευαγγέλιο και για την Πατρίδα, κι έδινε θάρρος στους κατοίκους. Φρόντιζε για την ίδρυση και την συντήρηση των ελληνικών σχολείων και των ορθόδοξων ναών. Έτσι, δεν άργησε να βρεθεί στο στόχαστρο των νεοτούρκων. 

Για παράδειγμα, σε ένα γράμμα του περιέγραφε την κατάσταση που επικρατούσε στην επαρχία του: 

"Η κατάστασις εδώ επάνω έγινε ανυπόφορος πλέον. Το κομιτάτον, αι αδικίαι, αι αυθαιρεσίαι χορεύουν ολόγυρά μου. 

Εις την Κρανιάν εις ρουμάνος ήρπασε το σχολείον μας και από τα παιδιά μας άλλα προσηλύτισε και άλλα τα έδιωξε.

Τώρα αμφιβάλλω αν θα μου επιτρέπουν να περιοδεύω. Οι μουχτάρηδες υπεβλήθησαν εις ανάκρισιν περί του τι έκαμεν ο δεσπότης και τι έλεγεν εις τα χωρία. Βλέπετε, οι διεστραμμένοι ζητούν να με ενοχοποιήσουν παντί τρόπω και ακόμη να εκρουμανίσουν τα βλαχοχώρια.

Από στιγμής εις στιγμήν δεν γνωρίζω τι θα συμβή..."

Αλλά, δεν φοβόταν: "Ημείς όμως δεν είναι δυνατόν να σταθώμεν με εσταυρωμένας τα χείρας". (Αλ. Αδαμίδης, "Χρονικά"). 

Πύκνωσε τις περιοδείες του, ξεσήκωνε τους Έλληνες και οι εχθροί ένοιωθαν να πιέζονται όλο και περισσότερο. Έτσι, οι τούρκοι, οι κομιτατζήδες και οι ρουμανίζοντες αποφάσισαν να τον εξοντώσουν. 

Την 1η Οκτωβρίου του 1911 ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός, μετά την λειτουργία στο χωριό Δεσπότης (Σχίνοβο) περπατούσε με τον Διάκο και τον Αγωγιάτη του προς το χωριό Γκρεντάδες ή Γκριντάδες (τώρα λέγεται Αιμιλιανός) όταν έπεσαν στην ενέδρα που είχαν στήσει οι τούρκοι που έπεσαν σαν τέρατα πάνω στους τρεις και τους δολοφόνησαν και τους κατακρεούργησαν

Ακόμα παραπέρα και ακόμα χειρότερα, άφησαν να εννοηθεί, θέλοντας να κρύψουν την δολοφονία, ότι οι τρεις άνδρες είχαν εξαφανιστεί. Όμως οι Έλληνες δεν πείστηκαν ότι ο Μητροπολίτης τους απλά εξαφανίστηκε. 

Μετά από έρευνες βρέθηκε το σώμα και του Μητροπολίτη Αιμιλιανού και των δύο συνοδοιπόρων του στις 6 Οκτωβρίου. 

Ο εθνο-ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Αιμιλιανός κηδεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1911 στα Γρεβενά, με τον λαό να θρηνεί για την άγρια δολοφονία του Έλληνα παπά που ενστάλαζε στις καρδιές όλων την αγάπη για το Έθνος το Ελληνικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου