Η ουσία που ανακάλυψαν στο μπρόκολο και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

 

 14/3/2024

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία που υπάρχει φυσικά στο μπρόκολο

μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία θρόμβων αίματος που οδηγούν σε εγκεφαλικά, που είναι επί του παρόντος η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Για να προσδιορίσουν ποιες ενώσεις που βρίσκονται συνήθως στα φυτά μπορούν να συνδεθούν με τα αιμοπετάλια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών σε 23 ενώσεις.

Μια χημική ουσία που βρίσκεται συνήθως σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα φύτρα μπρόκολου ξεχώριζε για τις δυνατότητές της ως αντιπηκτικού παράγοντα. Ονομάζεται σουλφοραφάνη, η ένωση έχει ήδη λάβει την προσοχή στο παρελθόν για τις δυνατότητές της στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση της χοληστερόλης.

Μια προσεκτική ανάλυση της επίδρασης του SFN σε μοριακό επίπεδο αποκάλυψε ότι ήταν σε θέση να επιβραδύνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και να εμποδίσει το σχηματισμό θρόμβων υπό παρόμοιες συνθήκες που βρέθηκαν στις αρτηρίες μας, προφανώς μέσω της τροποποίησης της δραστηριότητας μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται PDIA6.

«Η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του θρόμβου μετά από εγκεφαλικό, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού», λέει ο βιοϊατρικός επιστήμονας Xuyu Liu από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Τα ευρήματα της μελέτης κάνουν το SFN να αξίζει να διερευνηθεί ως ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού σε ορισμένες από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε αυτό – ειδικά καθώς βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, που είναι ήδη γνωστό ότι είναι καλό για την υγεία της καρδιάς και την προστασία από ασθένειες.

Το SFN θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: θεραπείες που χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά όσον αφορά τη ζημιά που προκαλούν οι θρόμβοι αίματος και τελικά να σώσουν ζωές.

Το τρέχον φάρμακο για την εξάλειψη του θρόμβου, που ονομάζεται ενεργοποιητής πλασμινογόνου ιστών (tPA), λειτουργεί μόνο στην προστασία από εγκεφαλική βλάβη περίπου στο 20 τοις εκατό των περιπτώσεων. Σε πειράματα σε ποντίκια, όταν το SFN συνδυάζεται με tPA, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επιτυχίας θα μπορούσε να φτάσει έως και το 60%.

«Είναι συναρπαστικό ότι αυτή η φυσική ένωση δεν προκαλεί σημάδια αιμορραγίας, η οποία είναι μια κοινή παρενέργεια που σχετίζεται με παράγοντες αραίωσης του αίματος που ελέγχονται στη θεραπεία εγκεφαλικού», λέει ο Liu.

Είναι ακόμη πρώιμα στάδια για αυτήν την έρευνα, και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δοκιμές σε ανθρώπους. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι εάν μια δίαιτα ενισχυμένη με μπρόκολο θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού από μόνη της, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούν να εξετάσουν μελλοντικές μελέτες.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι το μέγεθος του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουμε: περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια, με περίπου το ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων να καταλήγουν σε θάνατο και περίπου το ένα τρίτο να οδηγεί σε μόνιμες αναπηρίες κάποιου είδους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ACS Central Science.
sciencealert & hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου