Μ. Αλέξανδρος για τον πατέρα του Φίλιππο Β΄: Διαπότιζε με τους χυμούς της Ελληνικής Παιδείας τον λαό και οργάνωσε την εθνική οικονομία και τον εθνικό στρατό!


11/4/2024

Σύμφωνα με την ιστορική πραγματικότητα, μετά το οικονομικό θαύμα του Περικλή, είναι ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας που κατάφερε με αξιοθαύμαστους οικονομικο-στρατιωτικούς τρόπους και απαράμιλλη διπλωματία

να οργανώσει την γη του με τέτοιο τρόπο που έστρωσε τον δρόμο για την παγκόσμια εξάπλωση του Ελληνισμού από τον γιο του τον Αλέξανδρο.

Στα χρόνια του Φιλίππου, η Μακεδονία έγινε υπόδειγμα παραγωγικότητας. Ο φόρος στα αγροτικά εισοδήματα διαβαθμίστηκε συνετά έτσι που οι αγρότες έβλεπαν τους φόρους να επιστρέφουν σ΄ αυτούς με την μορφή ασφάλειας, δημοσίων έργων, παιδείας, οικονομικής άνθισης αλλά και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Ο Φίλιππος εκμεταλλεύτηκε για τον λαό του τo σταθερό ετήσιο εισόδημα άνω των χιλίων ταλάντων από τα μεταλλεία του Παγγαίου, του Δυσώρου, του Δαμαστίου και των Φιλίππων.

Επίσης, ανέπτυξε ισχυρό νομισματικό σύστημα με περίτεχνα νομίσματα που κυκλοφορούσαν σε ολόκληρη την Χερσόνησο του Αίμου καθώς και στα παράλια της Μεσογείου. Τα λιμάνια αναβαθμίστηκαν και αναπτύχθηκαν ραγδαία.

Το εθνικό εισόδημα της Μακεδονίας είχε ξεπεράσει κατά πολύ αυτό της Αθήνας, η οποία πλέον δεν θύμιζε τον οικονομικό κολοσσό του Περικλή. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς φρόντισε ιδιαίτερα την οργάνωση και ανάπτυξη του στρατού του.

Τα επιτεύγματα του Φιλίππου σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο κληρονόμησε ο Αλέξανδρος, που δεν δίστασε να αναγνωρίσει το μεγαλειώδες έργο του πατέρα του. Στο ιστορικό έργο «Φίλιππος Β΄ ο Μακεδόνας», Κίμων Φαραντάκης, εκδ. Ζαχαρόπουλος, ο συγγραφέας αφήνει τον Αλέξανδρο να διηγηθεί για τον πατέρα του:

«Με την υποχρεωτική θητεία σ΄ όλα τα στρώματα του πληθυσμού δημιουργείται ένας εθνικός στρατός που φθάνει τους 35.000 άνδρες σκληραγωγημένους, καλά εκπαιδευμένους, με στρατιωτικό και κοινωνικό ήθος αλλά και με αξιόλογη εθνική παιδεία. Στο δυνατό αυτό στρατιωτικό πυρήνα ενσωματώνονται επίλεκτα εκστρατευτικά σώματα απ΄ όλες τις περιοχές της χώρας και αρκετοί μισθοφόροι με ειδική εκπαίδευση για όταν παρίσταται ανάγκη. Έτσι ο παραπάνω αριθμός μπορεί και να γίνει πολύ μεγαλύτερος.

Ο Μακεδονικός στρατός, με την εξαίρετη εκπαίδευση και το εθνικό ήθος, εξακτινώνεται ως τις εσχατιές του μεγάλου τώρα πια κράτους, μεταφέρει ιδέες, τρόπο ζωής, κοινή εθνική συνείδηση και γίνεται έτσι όργανο συνοχής και ομοψυχίας του αγνού, έκπληκτου λαού από το θαύμα που απεργάζεται ο Μέγας Φίλιππος στη Μακεδονική επικράτεια.

Η χώρα αυτή είχε από τα χρόνια κιόλας του Αρχέλαου την καλή τύχη και τη συλλογική ευφυΐα να μη διαμορφώσει κοινωνικά ή κληρονομικά οριοθετημένη τάξη δούλων. Ακόμη και οι φτωχότεροι και μορφωτικά υποδεέστεροι ήταν δυνητικά πολίτες και ο στίβος της πολεμικής αρετής και της όποιας κοινωνικής διάκρισης ήταν ανοικτός για όλους.

Έτσι, η δεξαμενή του ανθρώπινου δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία αλλά και σε καιρό πολέμου είχε τεράστιες δυνατότητες…

Ο στρατός του Φιλίππου, ενισχυμένος με πολλές επίλεκτες μονάδες από τη Νότια Ελλάδα, την Κρήτη με τους σπουδαίους τοξότες της, τη Θεσσαλία με το ιππικό της, την Αττική και τα νησιά με τους έμπειρους ναυτικούς τους, αλλά και από πολλά αξιόμαχα τμήματα των βορείων γειτόνων της Μακεδονίας όπως οι Θράκες, οι Παίονες, οι Αγριάνες, οι Λυγκηστές, οι Ιλλυριοί, έχει γίνει κάτι πρωτόγνωρο σε πολυεθνικότητα και μαχητική ικανότητα…

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Φιλίππου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ήταν η βελτίωση και η μεθοδικότερη χρήση των πολιορκητικών μηχανών, που τον ανέδειξαν σε έναν από τους μεγάλους πολιορκητές της ιστορίας.

Έχοντας στη διάθεσή του το Θεσσαλό Πολύειδο, τον μεγαλύτερο τεχνικό πολεμικών μηχανών της εποχής του, βελτίωσε πολύ τους καταπέλτες του Διονύσου των Συρακουσών, κατασκεύασε προστατευτικά στέγαστρα, νέους αποτελεσματικότερους κριούς και αναβάθμισε την ίδια την πολιορκητική τέχνη, ώστε να καταστήσει τις οχυρώσεις της εποχής του σχεδόν ανίσχυρες…»

Βέβαια, ο Φίλιππος δεν επέτρεπε αυτούς που βρίσκονταν σε ανώτερες θέσεις να τις εκμεταλλεύονται για να καλοπερνούν οι ίδιοι, αφήνοντας τους κατώτερους να μοχθούν.

«Τα ηγετικά στελέχη, οι ευγενείς, οι εταίροι, υποβάλλονται στη σκληρότερη δυνατή εκγύμναση, κρίνονται αυστηρά και διαποτίζονται με τους χυμούς της Ελληνικής Παιδείας. Κύρια προσόντα τους θεωρούνται η πολεμική αρετή, η διοικητική ικανότητα, η πνευματική καλλιέργεια και η αξιοπρέπεια». 

Δηλαδή, στα χρόνια του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου ίσχυαν για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως της κοινωνικής τους θέσης, οι μοναδικές ελληνικές αρετές και αξίες, χάρη στις οποίες ο Ελληνισμός έγινε Οικουμενικός, ενώ οι ίδιες αυτές αρετές και αξίες στην σύγχρονη ελληνική εποχή έχουν καταρρακωθεί, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται επικίνδυνα η ελληνική εθνική συνείδηση και το ίδιο το έθνος μας.

(Φωτογραφία: Αρχείο, Macedonia - Philippos II - Coin Cabinet, Berlin - 5503478.jpg - Wikimedia Commons)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου