Μαρία Πασχαλίδου, η Κυρία της Θεσσαλονίκης: Όσα προσέφερε στην πατρίδα από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μαρία Πασχαλίδου με τον σύζυγό της Γεώργιο (Φωτ. από το βιβλίο "Παλαιά Θεσσαλονίκη" της Α. Μεταλλινού Τσιώμου)
13/4/2024
Δεν γνωρίζουμε την Μαρία Πασχαλίδου, αλλά αυτή η Θεσσαλονικιά έκανε τόσα πολλά για τους Έλληνες! 

Η Μαρία Πασχαλίδου, το γένος Χατζηαντωνίου, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1860, απόφοιτος του Ανωτέρου Παρθεναγωγείου και κάτοχος της γαλλικής, ήταν μια άλλη κυρία που επιβάλλονταν με την έμφυτη αρχοντιά της και συναγωνίζονταν σε φιλοπατρία το σύζυγό της Γεώργιο, ανώτερο υπάλληλο σιδηροδρόμων. 

Η εθνική της δράση άρχισε μετά από το 1897 και κορυφώθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα, οπότε μετέτρεψε το σπίτι της σε κέντρο ανεφοδιασμού και μυστικών συναντήσεων, ενώ σαν σύζυγος σιδηροδρομικού με τα συνεχή της ταξείδια έκανε τον σύνδεσμο. 

Παράλληλα ανέπτυξε αξιόλογη κοινωνική δράση. Γενική γραμματέας της "Φιλοπτώχου" από το 1895, το 1903 διορίστηκε από τη Μητρόπολη μαζί με τις Κλεοπάτρα Αθανασίου, Μαριέττα Σωσσίδου και Ελένη Χατζηλαζάρου έφορος του Παπαφείου και αντιπρόεδρος του βρεφοκομείου "Άγιος Στυλιανός", όπου αναλώθηκε για είκοσι χρόνια. 

Το 1920 ανέλαβε την αντιπροεδρία του Πατριωτικού Ιδρύματος, ενώ λίγο πριν, το 1914, με προτροπή της Καλλιρόης Παρέν, αφιερώθηκε στην ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, του οποίου υπήρξε η πρώτη πρόεδρος, και μετά τη μικρασιατική καταστροφή, με χριστιανική αγάπη περιέθαλψε τους ξεριζωμένους. Πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1944. 

Πηγή: "Περιοδικό των Ελληνίδων Βορείου Ελλάδος", τευχ. 55 και Α. Μεταλλινού Τσιώμου: "Τύποι της Θεσσαλονίκης", τευχ.1 σελ. 19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου