Η νεαρή δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, η Πολυξένη, πάλευε να αποκρούσει τους κομιτατζήδες και τότε είδε...

Το Ελληνικό Παρθεναγωγείο Μοναστηρίου - Εδώ φοίτησε η δασκάλα Πολυξένη που δεν φοβήθηκε όταν όρμησαν εναντίον της οι κομιτατζήδες! 

29/4/2024

Η Πολυξένη από το Μοναστήρι προσέφερε κι αυτή τον εαυτό της στον βωμό της λευτεριάς.

Το επίθετό της δεν είναι γνωστό. Είναι γνωστό μόνο, πως οι Βούλγαροι σκότωσαν ενώπιον της τους γονείς και τα δυο της αδέρφια, πως φοίτησε με τη συμπαράσταση του κηδεμόνα της Ηλία Κοβατσίδη από τη Βιγλίτσα στο Παρθεναγωγείο Μοναστηρίου κι έπειτα, για να ριχτεί στον αγώνα, δέχτηκε θέση δασκάλας σ΄ απόμακρο χωριό της Καστοριάς. 

Οι κομιτατζήδες όμως της έστησαν καρτέρι στο Βερνίκι και την τράβηξαν σε μια αχυρώνα να την βιάσουν σαν πρώτη φάση της τιμωρίας της. 

Η νέα, καθώς πάλευε να τους αποκρούσει, πρόσεξε την αναμμένη λάμπα που φώτιζε την αχερώνα, την κλώτσησε, τα χόρτα λαμπάδιασαν κι όλοι μαζί βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες. Την επαύριο περαστικοί ανακάλυψαν στα αποκαΐδια, το καρβουνιασμένο πτώμα της νεαρής δασκαλίτσας να κρατά σφιχτά το χερούλι της πόρτας, λες κι εμπόδιζε ακόμα τους κακούργους να διαφύγουν τον θάνατο. 

Όταν έμαθε τη θυσία της ο Παύλος Μελάς, είπε συγκινημένος: "Έχουν δίκαιο αυτοί που ζητούν εκδίκηση..."

Πηγή: "Περιοδικό Ελληνίδων Βορείου Ελλάδος", τευχ. 160 & "Η Μακεδόνισσα στο Θρύλο και στην Ιστορία", Έρευνα-Καταγραφή Αθηνάς Τζινίκου-Κακούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου