Παχυσαρκία: Ανακαλύφθηκαν δεσμοί μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της διατροφικής συμπεριφοράς

  

 12/4/2024

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ερευνητές, μια ειδική δίαιτα με ημέρες νηστείας επηρεάζει τα βακτήρια του εντέρου και μπορεί έτσι να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους σε όσους είναι πολύ υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αν και τα χάπια αδυνατίσματος είναι μια ευπρόσδεκτη πηγή εισοδήματος για τη φαρμακοβιομηχανία, είναι περιττά.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θεωρούνται υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι. Η έλλειψη άσκησης και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν. Αυτό όμως οδηγεί επίσης στην ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές και αγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος σε μικρότερες ηλικίες από ό,τι συνήθως. Αντί όμως να βασίζεστε σε χάπια αδυνατίσματος (τα οποία έχουν αμέτρητες παρενέργειες), η αλλαγή της διατροφής σας είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να επιστρέψετε στο φυσιολογικό βάρος. Εάν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, χάνετε βάρος. Οι ερευνητές επισημαίνουν τώρα επίσης τη θετική επίδραση των ημερών νηστείας στο μικροβίωμα στο έντερο.

Σε μια περίοδο 62 ημερών, Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν 25 εθελοντές που ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διαλείπουσας καταστολής ενέργειας (IER) - ένα καθεστώς που περιλαμβάνει προσεκτικό έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και ημέρες σχετικής νηστείας. Όχι μόνο οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν βάρος - κατά μέσο όρο 7,6 κιλά, ή 7,8% του σωματικού τους βάρους - υπήρχαν επίσης στοιχεία για αλλαγές στη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την παχυσαρκία και στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου.

«Εδώ δείχνουμε ότι μια δίαιτα IER αλλάζει τον άξονα ανθρώπινου εγκεφάλου-εντέρου-μικροβίου», δήλωσε ο ερευνητής υγείας Qiang Zeng από το Δεύτερο Ιατρικό Κέντρο και το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Έρευνας για Ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία στην Κίνα. «Οι παρατηρούμενες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και στη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό κατά τη διάρκεια και μετά την απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά δυναμικές και συνδέονται με την πάροδο του χρόνου».

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις αλλαγές ή πώς τα έντερα και ο εγκέφαλος επηρεάζουν το ένα το άλλο, οι συνδέσεις μπορούν να φανούν. Έτσι, οι αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που ανιχνεύθηκαν από τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) επηρέασαν περιοχές σημαντικές για τη ρύθμιση της όρεξης και του εθισμού - συμπεριλαμβανομένης της κατώτερης μετωπιαίας τροχιακής έλικας.

Επιπλέον, οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που αναλύθηκαν μέσω δειγμάτων κοπράνων και μετρήσεων αίματος συνδέθηκαν με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, το βακτήριο Coprococcus έρχεται και το Eubacterium hallii έχουν συσχετιστεί αρνητικά με τη δραστηριότητα στην αριστερή κάτω μετωπιαία τροχιακή έλικα, μια περιοχή που εμπλέκεται στην εκτελεστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της θέλησής μας όσον αφορά την πρόσληψη τροφής.

«Το μικροβίωμα του εντέρου πιστεύεται ότι επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με έναν πολύπλοκο, αμφίδρομο τρόπο», δήλωσε ο ιατρός επιστήμονας Xiaoning Wang του Κρατικού Κλινικού Κέντρου Γηριατρικής στην Κίνα. «Το μικροβίωμα παράγει νευροδιαβιβαστές και νευροτοξίνες που φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων και της κυκλοφορίας του αίματος. Με τη σειρά του, ο εγκέφαλος ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά, ενώ τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου».

Μακροπρόθεσμα, η καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου, του εγκεφάλου και της διατροφικής συμπεριφοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που είναι σοβαρά υπέρβαροι. Και όλα αυτά χωρίς καθόλου ακριβά χάπια και φαρμακευτικά σκευάσματα, που συχνά συνδέονται με δυσάρεστες παρενέργειες. Πηγή: report24.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου