Χάστε βάρος το πρωί: Γιατί πρέπει να τρώτε μόνο μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης για πρωινό

 

 4/4/2024

Είναι η απόλυτη υπερτροφή: πλιγούρι βρώμης. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα καλύτερο για το σώμα και την υγεία; Η ωμή ή η μαγειρεμένη εκδοχή; Η απάντηση θα σας εκπλήξει.

Η νιφάδα βρώμης τα έχει όλα: περιέχει 70% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνη, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β1, Β9 και Κ καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Οι μικρές νιφάδες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, των οποίων η βήτα-γλυκάνη μπορεί ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Όποιος τρώει πλιγούρι - είτε σε γιαούρτι είτε ως χυλό - κάνει κάτι καλό για τον οργανισμό του. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα πιο υγιεινό; Οι άψητες ή οι μαλακές νιφάδες; Μία από τις δύο μεθόδους προετοιμασίας σας βοηθά ακόμη και να χάσετε βάρος.

Είναι το ωμό πλιγούρι βρώμης καλό για το στομάχι σας;

Το στομάχι μπορεί εύκολα να αφομοιώσει το ωμό πλιγούρι βρώμης. Επομένως, δεν είναι κακό να τα ανακατεύετε απευθείας στο γάλα ή στο γιαούρτι. Ωστόσο, οι νιφάδες περιέχουν φυτικό οξύ, ένα φυτοχημικό που δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις νιφάδες βρώμης.

Αυτό βρίσκεται περισσότερο στις ωμές νιφάδες, καθιστώντας πιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μόνο το μούλιασμα σε κρύα υγρά (τουλάχιστον 30 λεπτά) διασπά το φυτικό οξύ και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα διατηρούνται.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το άψητο πλιγούρι βρώμης

Εάν το τρώτε κρύο το πρωί, απαιτείτε πολλή ενέργεια από το σώμα σας. Το αποτέλεσμα είναι να πεινάσετε πιο γρήγορα. Με ένα ζεστό γεύμα, το σώμα δεν χρειάζεται πλέον να ζεσταίνει το φαγητό για την διαδικασία της πέψης.

Αυτό του αφήνει πολλή ενέργεια, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει λογικά για το υπόλοιπο της ημέρας και να χρησιμοποιήσει για άλλα «εργοτάξια». Κατά την θέρμανση χάνονται σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερο γιατί οι νιφάδες φουσκώνουν και ο όγκος τους αυξάνεται.

Συμπέρασμα

Και οι δύο παραλλαγές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ενώ το άψητο πλιγούρι βρώμης εμποτισμένο σε κρύο υγρό διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά, η μαγειρεμένη εκδοχή σας κρατά χορτάτους για περισσότερο. Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε λίγο βάρος, προτιμήστε την ζεστή εκδοχή. Πηγή, Φωτογραφία:medNutrition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου