Μανώλης Μητσιάς: «Συγγνώμη Πόλη μου»

 

 15/4/2024

Μανώλης Μητσιάς: Πόλη πεντάμορφη ποτέ δεν σε ξέχασα...

Ο τραγουδοποιός Μανώλης Μητσιάς έδωσε πριν κάποιες ημέρες συνέντευξη στην ιστοσελίδα eboulevard.gr. Μιλά για την ζωή του, την καριέρα του, τα πιστεύω του. Εδώ, μεταφέρουμε ένα μικρό απόσπασμα αυτής της συνέντευξης, για να μάθουμε γιατί αυτός ο λαϊκός ερμηνευτής ζητάει συγγνώμη από την Πόλη!...

Ο δημοσιογράφος, αναφερόμενος στην πρόσφατη δουλειά του Μανώλη Μητσιά, "Συγγνώμη Πόλη μου" λέει: διαβάζω τον στίχο που ερμηνεύετε "Πόλη πεντάμορφη ποτέ δεν σε ξέχασα, Πόλη αιώνια και λατρεμένη ο πόθος μένει". Τι είναι για εσάς η Κωνσταντινούπολη, τι συμβολίζει; Το «συγγνώμη» σε τι αναφέρεται;

Δεν είχα πάει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη, πήγα για πρώτη φορά τώρα τελευταία, στα Θεοφάνια. Με είχε προσκαλέσει ο Πατριάρχης. Έκανα μια συναυλία. Γοητεύτηκα. Πιστεύω ότι είναι η ωραιότερη πόλη στον κόσμο, η πιο όμορφη. Έχω πάει σε πολλές μεγαλουπόλεις, αλλά την γοητεία της Πόλης δεν την έχει καμία άλλη. Το «Συγγνώμη Πόλη μου» σημαίνει κατά τον στιχουργό, ότι τόσα χρόνια δεν κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως Ελλάδα.
 
-Όπως;
 
Να διεκδικήσουμε πολλά πράγματα. Βασικά, να μην εξαφανισθεί ο Ελληνισμός. Κατά χιλιάδες διώχνανε τους Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη, πριν και μετά το 1955, και η ελληνική πολιτεία δεν έκανε τίποτα. Το κράτος και οι διάφοροι πρωθυπουργοί αδιαφορούσαν. Δε λέω να πάρουμε πίσω την Πόλη, δεν γίνεται αυτό -αλλά έπρεπε να υπάρχει εκεί ο Ελληνισμός. Πήγα στην Αγία Σοφία και συγκινήθηκα και είπα "γιατί, εμείς που είμαστε;"
 
-Ελλάδα, τι είναι για εσάς;
 
Για μένα η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Μακάρι να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμα που είχαμε σαν Έλληνες και μακάρι να επαναφέρει το κράτος την αρχαία ελληνική γλώσσα. Χωρίς την αρχαία ελληνική γλώσσα χάσαμε το πολιτισμικό μας όραμα. Η αρχαία ελληνική γλώσσα έβαζε τα πράγματα στη θέση της. Μακάρι να επανέλθει στα σχολεία. Είναι έγκλημα που δεν διδάσκεται. 
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου