Σύμφωνα με νέα μελέτη, σε 104.139 ενήλικες: Τα πρόσθετα τροφίμων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

 

 18/5/2024

Τροποποιημένα άμυλα, λεκιθίνες, φωσφορικά άλατα, πηκτίνες… Συχνά συναντάτε αυτές τις βάρβαρες ονομασίες στη λίστα των συστατικών των τροφών σας. Ωστόσο,

αυτά τα πρόσθετα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Οι ερευνητές εξέτασαν γαλακτωματοποιητές, που προστίθενται συχνά σε επεξεργασμένα βιομηχανικά τρόφιμα - κέικ, γιαούρτι, παγωτά, ζαχαρωτά, βιομηχανικά ψωμιά, μαργαρίνες και παρασκευασμένα τρόφιμα - για να βελτιώσουν την εμφάνιση, τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής τους.

Τα αποτελέσματα βασίζονται στην ανάλυση γαλλικών δεδομένων από 104.139 ενήλικες που συμμετείχαν στην μελέτη  NutriNet-Santé μεταξύ 2009 και 2023. Συμπέρασμα: η χρόνια έκθεση σε ορισμένους γαλακτωματοποιητές σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 — ιδιαίτερα γαλακτωματοποιητές γνωστοί τις πινακίδες E407, E340, E331, E412, E415.

«Αυτά τα αποτελέσματα από μόνα τους δεν καθιστούν δυνατή τη δημιουργία μιας σχέσης αιτίας και αποτελέσματος», διευκρίνισαν οι συγγραφείς σε ένα δελτίο τύπου. Παρέχουν βασικά στοιχεία για τον εμπλουτισμό της συζήτησης σχετικά με την επαναξιολόγηση των κανονισμών που σχετίζονται με την χρήση προσθέτων στην βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι καταναλωτές». Τα παιδιά εκτίθενται ιδιαίτερα σε αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα πρόσθετα. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου