Καναδάς: Η νοσηλεία ανθρώπων τριπλασιάστηκε μετά την νομιμοποίηση της κάνναβης, σύμφωνα με μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.300 επισκέψεις στα επείγοντα για να καταλήξουν σε αυτό το εύρημα. [Λούσι Νίκολσον/Φωτογραφία αρχείου/REUTERS]

23/5/2024

Στην Θεσσαλονίκη, πάνω στην Εγνατία, υπάρχει μηχάνημα με ναρκωτικά προς πώληση για όποιον διαθέτει πιστωτική/χρεωστική κάρτα - Έρευνες για τις επιπτώσεις της χρήσης τους γίνονται; Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών που νοσηλεύονται στα επείγοντα στον Καναδά αυξάνεται. Η δημοσίευση μελέτης στο JAMA Internal Medicine έρχεται λοιπόν πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου περί κάνναβης στη χώρα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή τη Δευτέρα, 20 Μαΐου στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για δηλητηρίαση από κάνναβη συνέχισε να αυξάνεται στον Καναδά.

Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 2.300 επισκέψεις στα επείγοντα στο Οντάριο. Η δημοσίευση αυτής της μελέτης έρχεται περίπου πέντε χρόνια μετά την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης στον Καναδά, την δεύτερη χώρα στον κόσμο που έχει περάσει αυτό το ορόσημο.

Σύγχυση, ναυτία ή ζάλη είναι τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από δηλητηρίαση από κάνναβη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μερικοί μπορεί να υποφέρουν από παραλήρημα, πανικό ή άγχος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Οι Καναδοί ηλικίας 65 ετών αντιπροσωπεύουν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία χρηστών κάνναβης. Περίπου 400.000 άνθρωποι ανέφεραν ότι είχαν δοκιμάσει το φάρμακο μέχρι το τέλος του 2019, σε σύγκριση με 40.000 το 2012.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί από τους ασθενείς που επισκέφτηκαν τα επείγοντα υπέφεραν από καρκίνο, άνοια ή αλκοολισμό. Ωστόσο, οι ερευνητές επέμειναν στο γεγονός ότι η μελέτη τους δεν κατέστησε δυνατό «να διαπιστωθεί εάν οι δηλητηριάσεις ήταν ακούσιες ή σκόπιμες».

Σε αυτή την παράμετρο προστίθενται οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ναρκωτικών και φαρμάκων που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι. Ως εκ τούτου, είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της κάνναβης.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά έγινε το 2018. Αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ήταν μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων του Τζάστιν Τριντό, στόχευε στη μείωση του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με το ναρκωτικό και στην ρύθμιση της πρόσβασής του στους νέους.

«Είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να αποκτήσουν μαριχουάνα και για τους εγκληματίες να επωφεληθούν από αυτήν. Σήμερα το αλλάζουμε. Το σχέδιό μας για την νομιμοποίηση και την ρύθμιση της μαριχουάνας μόλις εγκρίθηκε από τη Γερουσία», έγραψε ο Καναδός πρόεδρος στο X. - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου