Φινλανδία: Διώκεται βουλευτής, μητέρα 5 παιδιών, για «μίσος» επειδή παρέθεσε την Καινή Διαθήκη

Η βουλευτής Päivi Maria Räsänen* : Αθωώθηκε πρωτοδίκως και στο Εφετείο και παραπέμπεται στο Ανώτατο Δικαστήριο για «ρητορική μίσους» επειδή τόλμησε να τα βάλει με την επέλαση των LOATKI στην κοινωνία της Φινλανδίας….

 1/6/2024

Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φινλανδίας βρίσκεται η υπόθεση πολιτικού που κατηγορείται για "ρητορική μίσους" επειδή παρέθεσε τη Βίβλο.

   Η Φινλανδική Εισαγγελία άσκησε έφεση και παρέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο την βουλευτή Päivi Maria Räsänen, η οποία είχε αθωωθεί ομόφωνα από τις κατηγορίες «υποκίνησης σε μίσος» που συνδέονται με την παράθεση της Βίβλου στο δικαστήριο του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ελσίνκι και στο Εφετείο.

 Η κα Räsänen -  μητέρα 5 παιδιών -  δήλωσε σχετικά:

   «Ο πυρήνας της αγωγής είναι το ερώτημα εάν οι διδασκαλίες της Βίβλου μπορούν να προβληθούν και να γίνουν αποδεκτές. Θεωρώ προνόμιο και τιμή να υπερασπίζομαι την ελευθερία της έκφρασης, που είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα».

   Μια αθώωση από το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελούσε ισχυρότερο προηγούμενο για τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων σε μεταγενέστερες παρόμοιες κατηγορίες. Θα παρείχε μια σαφέστερη και ισχυρότερη εγγύηση για την ελευθερία των Χριστιανών να παρουσιάζουν τις διδασκαλίες της Βίβλου – και θα ενίσχυε την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης γενικά.

    Η αστυνομική έρευνα εναντίον της Räsänen ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019. Ενεργό μέλος της Φινλανδικής Λουθηρανικής Εκκλησίας, είχε απευθυνθεί στην ηγεσία της εκκλησίας της μέσω Twitter/X και είχε αμφισβητήσει την κρατική χορηγία της στην εκδήλωση LGBT «Pride 2019», συνοδεύοντας το μήνυμα με μια εικόνα και στίχους από την Επιστολή προς  Ρωμαίους του Αποστόλου Παύλου.

   Μετά από αυτό το tweet, ξεκίνησαν περαιτέρω έρευνες εναντίον της Räsänen, οι οποίες επεκτάθηκαν χρονολογικά σε ένα φυλλάδιο που έγραψε η Räsänen πριν από 20 χρόνια, βασισμένο στο κείμενο "άνδρα και γυναίκα εποίησε αυτούς".

    Για αρκετούς μήνες, η κα Räsänen υπέμεινε δεκατρείς ώρες αστυνομικής ανάκρισης σχετικά με τις χριστιανικές της πεποιθήσεις. Η ομάδα των δικηγόρων της, με την υποστήριξη της ADF International [Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας] , ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση.

   Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι ο Räsänen έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι οι νόμοι της ρητορικής μίσους δεν εξαλείφουν αυτό το δικαίωμα.

   Η υπεράσπιση τόνισε επίσης το γεγονός ότι ο Räsänen επέμενε συνεχώς ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια και δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις – κάτι που δεν συνάδει με τη συμπεριφορά κάποιου ένοχου για διάδοση «μίσους».

    Ο Lorcan Price, Ιρλανδός δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ADF, η οποία υποστηρίζει τη νομική υπεράσπιση της κας Räsänen, δήλωσε:

   «Αυτή η υπόθεση σηματοδοτεί μια καμπή στην ιστορία της ανεξέλεγκτης λογοκρισίας στην Ευρώπη. Σε ένα δημοκρατικό δυτικό έθνος το 2024, κανείς δεν πρέπει να κρίνεται για την πίστη του – ωστόσο σε όλη τη διάρκεια των διώξεων της Päivi Maria Räsänen και του επισκόπου Pohjola είδαμε κάτι παρόμοιο με μια δίκη για «αίρεση», όπου οι Χριστιανοί σύρονται στα δικαστήρια επειδή έχουν πεποιθήσεις διαφορετικές από την εγκεκριμένη «ορθοδοξία» της εποχής. Η επιμονή του κράτους να συνεχίσει αυτές τις δίκες μετά από σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια, παρά τις σαφείς και ομόφωνες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων, είναι ανησυχητική».

    *H Päivi Maria Räsänen (γεν. 1959) γιατρός στο επάγγελμα, σύζυγος πάστορα, δεν είναι μόνο ενεργός βουλευτής, αλλά διετέλεσε Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (2004-2015) και υπουργός Εσωτερικών (2011-2015). Αντιτάχθηκε επίσης (2013) στο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «ο νόμος για την προστασία των ζώων παρέχει καλύτερη προστασία σε ένα ζώο που πρόκειται να καταδικαστεί απ’ ό,τι ο νόμος για την άμβλωση σε ένα αγέννητο παιδί»

Πηγή: aktines.blogspot.com, Μετάφραση από https://lesalonbeige.fr/la-cour-supreme-finlandaise-se-penche-sur-le-cas-dune-politicienne-accusee-de-discours-de-haine-pour-avoir-cite-la-bible/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου