Οι κουκουλοφόροι της Κατοχής

 
2/6/2024

Το ΚΚΕ έχει επιβάλει την άποψη ότι οι κουκουλοφόροι ήσαν δεξιοί. Ποια όμως είναι η αλήθεια!

Ιδού τα ερωτήματα:

1, Πώς κάποιοι ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν ότι οι κουκουλοφόροι ήταν δεξιοί; Αφού φορούσαν κουκούλες, πώς τους γνώριζαν;

2. Ποιος ήξερε κάτω από ποια ψευδώνυμα κρύβονταν οι καπεταναίοι ή τα στελέχη του ΚΚΕ και τα υπεδείκνυε στους Γερμανούς; Από που τους γνώριζαν οι δεξιοί;

3. Οι Γερμανοί, πολλές φορές σκότωσαν τους κουκουλοφόρους. Αυτοί που τους πήραν να τους θάψουν (ειδικά στην Νίκαια) δεν είχαν την περιέργεια να τραβήξουν τις κουκούλες, να δουν ποιοι κρύβονται από κάτω;

Οι κουκουλοφόροι ήσαν κυρίως παλιοί Εαμίτες.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο, το οποίο δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, είναι η καθοριστική συμμετοχή πρώην μελών της ΟΠΛΑ, και γενικότερα των Εαμικών οργανώσεων, σε ρόλο κουκουλοφόρου καταδότη στα μπλόκα που διενεργούσαν Γερμανοί και ελληνικές κατοχικές αρχές.

Ας δούμε λίγο τα στοιχεία που παραθέτει ο κομμουνιστής συγγραφέας και ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός στο βιβλίο του: «Το τιμωρό χέρι του λαού: Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944». (Αθήνα: Θεμέλιο. 2012)

Για τα μπλόκα σε Δουργούτι (σημερινός Νέος Κόσμος) και Κοκκινιά: «Οι αποτελεσματικότεροι μασκοφόροι στα μπλόκα του 1944, ήταν πάντοτε πρώην μέλη της ΟΠΛΑ, όπως οι Θεόδωρος Μπαξεβανίδης και Θεόδωρος Μπαντράνης, που πρωταγωνίστησαν με τη νέα τους ιδιότητα, ως μέλη των Ταγμάτων και της Ειδικής Ασφάλειας, στα δύο πιο αιματηρά μπλόκα της πρωτεύουσας – σε Δουργούτι και Κοκκινιά αντίστοιχα» (σελ.108)

Για του Ζωγράφου: «Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου, η συνοικία του Ζωγράφου κυκλώθηκε από τα Τάγματα που, έχοντας μαζί τους έναν πρώην εξωμότη Ελασίτη, πέτυχαν να αιχμαλωτίσουν όλη σχεδόν τη δύναμη του 3ου Λόχου Ζωγράφου». (σελ. 225)

Για το Περιστέρι: «Από τους καταδότες του μπλόκου που επικηρύχθηκαν από την ΟΠΛΑ και αναζητούνταν σε όλες τις συνοικίες, μια νεαρή κοπέλα – η Αθανασία Κανελλοπούλου, πρώην ΕΠΟΝίτισσα – πλήρωσε με τη ζωή της την προδοσία της, μετά την Απελευθέρωση, από την Πολιτοφυλακή Περιστερίου». (σελ.231)

Πάλι για την Κοκκινιά: «Οι καταδότες –ένας εκ των οποίων ήταν πρώην μέλος της ΟΠΛΑ– υπέδειξαν αρχικά όλα τα στελέχη των ενόπλων οργανώσεων». (σελ.248)

Και ένα ακόμα παρεμφερές περιστατικό: «Στις 14 Ιουλίου, δύο χωροφύλακες της Ειδικής Ασφάλειας έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες αγνώστων στην οδό Αριστείδου. Ήταν οι Γεώργιος Φόηςκαι Κωνσταντίνος Ρεμούνδος –πρώην μέλος της ΕΠΟΝ Νέας Ιωνίας, και επικηρυγμένος από μήνες για την κατάδοση στελεχών στους Γερμανούς». (σελ. 232)

Αλλά οι πηγές οι δικές μου δεν είναι του αμφιλεγόμενου Χανδρινού, αλλά από αστυνομικά αρχεία.

Αν προσέξεις και αριστεροί συγγραφείς λένε τα ονόματα αυτά λίγο παραχαραγμένα, χωρίς να αναφέρουν ότι ήταν, όχι πρώην, αλλά μέχρι εκείνη την ώρα μέλη του ΚΚΕ.

Π.χ. ο Μπαντρώνης στην Κοκκινιά και ο Λυκουρέτζος, ήταν κομμουνιστικά στελέχη και, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν φήμες (όχι ντοκουμέντα) ότι με εντολή του ΚΚΕ, έκαναν ό,τι έκαναν για να γίνει εσωτερικό ξεκαθάρισμα στο ΚΚΕ της Κοκκινιάς. Τότε, μαζί με πολλούς εθνικόφρονες, συνελήφθησαν και κάποιοι του ΚΚΕ πάντως.

Μόνο γερμανικές υπηρεσίες πιθανόν να το ξεκαθαρίζουν αυτό.

Στους οργανωμένους του ΚΚΕ, υπάρχει η λεγομένη κομματική επαγρύπνηση, δηλαδή ο ένας να καρφώνει τον άλλον στον καθοδηγητή τους. Έχουν δηλαδή συνηθίσει στα αλληλοκαρφώματα. Αν βρεθεί κάποιος και τους απειλήσει ή τους τάξει κ.τ.λ. δεν έχουν πρόβλημα να καρφώσουν συντρόφους τους, αφού έτσι έχουν συνεργασία ΚΚΕ και Γερμανών για τέτοια θέματα.

Ένας Γερμανός που είχε τέτοια αποστολή και ήξερε ελληνικά, έκανε 10 χρόνια μετά την Κατοχή, διάλεξη με τέτοιο θέμα στην Χαϊδελβέργη (σε ελληνικό πανεπιστήμιο, θα τον δολοφονούσαν…) και είπε λεπτομέρειες. Η διάλεξη δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στα «Νέα» το 1954 με τίτλο «Η διάσωση της Αθήνας».

Όσο για τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις; Ο θάνατος του Καραγεώργη τι ήταν; Ο θάνατος του Σιάντου, τι ήταν;

Δεν τους λυπάμαι βέβαια, απλώς απαντώ, ότι οι εσωτερικές εκκαθαρίσεις είναι κυρίως έργα κομμουνιστών, σε όλες τις χώρες. Π.χ. σταλινικές εκκαθαρίσεις, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία κ.τ.λ. και μην ξαναμιλήσετε για φασιστική συμμορία κτλ. διότι οι κομμουνιστικές συμμορίες, είναι που μαζεύουν τα κοινωνικά κατακάθια! Το λέει και ο Λένιν εξάλλου, ο πατριάρχης του κομμουνισμού, που ήξερε τι άτομα είχε στο κόμμα που έφτιαξε.

Στους 100 κομμουνιστές οι 59 είναι αφελείς (εγώ το διαβάζω ως βλάκες) οι 40 αγύρτες και ένας είναι πραγματικός μπολσεβίκος, οπότε αφήστε τα περί φασιστικών συμμοριών και άλλες τέτοιες βλακείες σε μένα τουλάχιστον. Πες τα σε αφελείς αυτά. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοιους, για αυτό ο ελληνικός λαός, είναι ο μόνος στον κόσμο που ψηφίζει κομμουνιστικά κόμματα πάσης φύσεως και έφτασε εδώ που έφτασε δηλαδή επίπεδο χώρας υπαρκτού σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς, παρακμή παντού δηλαδή».

Πηγή: Το κείμενο είναι μέρος του Άρθρου του Χρήστου Μπολώση, «Η Σιωπηρή Πλειοψηφία», στην «δημοκρατία» της 27/05/2024), Ιωάννης Κ. Μπουγάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου