Ανακαλύφθηκε χειρόγραφο για θαύμα του Ιησού στην παιδική του ηλικία

 12/6/2024

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι έπεσαν πάνω στον πάπυρο ενώ ανέλυαν χειρόγραφα και παρατήρησαν το όνομα του Ιησού στο κείμενο

Ειδικοί ανακάλυψαν την πρώτη καταγραφή της παιδικής ηλικίας του Ιησού μετά την αποκρυπτογράφηση αιγυπτιακού χειρογράφου 2.000 ετών

Το αρχαιότερο γνωστό αντίγραφο μιας ιστορίας για τον Ιησού,  που έκανε ένα θαύμα ως παιδί ανακαλύφθηκε γραμμένο σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό χειρόγραφο.

Ο πάπυρος ηλικίας 2.000 ετών αφηγείται τη λιγότερο γνωστή ιστορία της «ζωογόνηση των σπουργιτιών», όταν ο πεντάχρονος Μεσσίας λέγεται ότι μετέτρεψε πήλινα περιστέρια σε ζωντανά πουλιά, μια ιστορία που αναφέρεται και ως «δεύτερο θαύμα».

Η αδεξιότητα του γραφικού χαρακτήρα οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα γράφτηκε στο πλαίσιο άσκησης της τάξης σε σχολείο ή θρησκευτική κοινότητα στην Αίγυπτο του 4ου ή 5ου αιώνα, η οποία ήταν χριστιανική κοινωνία εκείνη την εποχή.

Η αρχική ιστορία του θαύματος του Ιησού πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στον 2ο αιώνα ως μέρος του Ευαγγελίου του Θωμά, ενός βιβλίου που περιγράφει λεπτομερώς τα νεανικά χρόνια του Ιησού από τη Ναζαρέτ και τελικά αποκλείστηκε από τη Βίβλο.

Μέχρι τώρα, ο πάπυρος έμενε απαρατήρητος στην Κρατική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Αμβούργου.

Οι ειδικοί δήλωσαν στη DailyMail.com ότι έπεσαν πάνω στον πάπυρο ενώ ανέλυαν χειρόγραφα και παρατήρησαν το όνομα του Ιησού στο κείμενο.

«Θεωρήθηκε ότι είναι μέρος ενός καθημερινού εγγράφου, όπως μια ιδιωτική επιστολή ή μια λίστα με ψώνια, επειδή ο γραφικός χαρακτήρας φαίνεται τόσο αδέξιος», δήλωσε ο Δρ Lajos Berkes, ένας από τους ερευνητές και λέκτορας στη Θεολογική Σχολή του Humboldt-Universität σε δελτίο τύπου.

«Παρατηρήσαμε πρώτα τη λέξη «Ιησούς» στο κείμενο. Στη συνέχεια, συγκρίνοντάς το με πολυάριθμους άλλους ψηφιοποιημένους παπύρους, το αποκρυπτογραφήσαμε γράμμα προς γράμμα και γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα μπορούσε να είναι ένα καθημερινό έγγραφο», πρόσθεσε.

Ποιο είναι το Ευαγγέλιο του Θωμά

Το Ευαγγέλιο του Θωμά για τη νηπιακή ηλικία περιγράφει τη ζωή του Ιησού από την ηλικία των πέντε έως των 12 ετών και γράφτηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα ως ένας τρόπος να συμπληρωθούν τα κενά της περιόδου της νεότητάς του.

Όμως αυτό το Ευαγγέλιο παραλείφθηκε από τη Βίβλο επειδή θεωρήθηκε ότι δεν είναι αυθεντικό. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου